TechSpot

Audio not working

By gspot
Dec 22, 2008
  1. I have downloaded the right audio drivers,

    RealTek ALC655

    I have the MSI K8N Neo-3 FSR mother board.

    it reckonizes it and everything, it just wont play sound, ive tried playing sound out of my speakers, and regular headphones..

    any help would be much appreciated.
     
  2. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    Did you download and install the drivers from MSI support site? Have you run MSI's Internet based update program?
     
  3. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    i did download the drivers from the site, but thanks i will try the online update program.

    will update back here with what happened.
     
  4. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    no luck... this is frustrating, im thinking the on board sound is dead?
     
  5. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    PCI sound cards are cheap and good... Go for a sound card and ditch trying to use the on-board sound
     
  6. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 14,524

  7. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    i tried the live update, it gave me the up to date realtek ac 97 drivers. v 5.30

    it still is not working =/
     
  8. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 14,524

    Could you try one simple approach

    Start->Run-> Devmgmt.msc
    Click on the + sign on your Sound\Audio heading
    Right click on your realtek ac 97 device and select disable
    Then right click on the same device and select enable
    Then check sound again ie Start->Run->C:\WINDOWS\Media\tada.wav

    Failing that, go back to Device Manager (Start->Run-> Devmgmt.msc)
    Click on the + sign on your Sound\Audio heading
    Right click on each device, and select remove (or un-install)
    When you have removed all the devices (that you can) under Audio
    Run the Live Update again

    Please let us know if it worked :)
     
  9. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    when i go to install the v5.30 realtek ac97 drivers, it says it isnt tested for windows XP.

    and doesnt let me install...
     
  10. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 14,524

    Normally you can just continue
    It's just MS not being aware of this new driver

    There's a Driver Signing button in the HardWare Tab of your System properties

    What?

    Ok Just go to Start->Run-> sysdm.cpl
    Then click on Hardware Tab
    Then click on Driver Signing button
    And you can select "ignore", and make it the default action
    Apply Ok Ok
     
  11. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    still nuthing...
     
  12. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 14,524

    Try this:
    Start-> Run -> rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL mmsys.cpl,,0
    When the Audio properties Window opens, confirm sound is not Muted
    And confirm the proper device is selected, under Audio tab too :)
     
  13. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    nope =(...
     
  14. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 14,524

  15. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    ok done that.

    heres my HJT log

    Moderator Edit
    Pasted log removed
    Please follow the guide and attach all logs
     
  16. gspot

    gspot TS Rookie Topic Starter

    i just found my headset, and the mic works, but sound still does not.

    would love to get help on this.
     
  17. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    You haven't done what Kimsland has asked you to do
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...