TechSpot

Blue Screen Error Please Help ,urgent

By g_santosss
Mar 23, 2006
  1. i am getting this blue screen problems once in two days ..and the stop errors reads like this


    IRQl_NOT_LESS_OR_EQUAL 0x000000D1(0x00000001, 0x00000008, 0x00000001, 0x88D4A74)


    i am getting this once in two days.

    earlier i use to get "atapi.sys" as an addendum and i heard from people it may be the dvd rom.so i stopped using it.but this week it gives a error without having any addendums.


    please help me out

    i also have the mini dump files
     
  2. cpc2004

    cpc2004 TS Rookie Posts: 2,044

    Hi,

    Attach 5 to 6 minidumps here.
     
  3. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    Minidumps Attached

    i have attached 5 minidump files..


    thanx a lot ....
     

    Attached Files:

  4. cpc2004

    cpc2004 TS Rookie Posts: 2,044

    Hi,

    Your problem is hard and it has multiple culprits. Your version of ZoneAlarm and Norton AV are unstable. De-install or upgrade Norton AV and ZoneAlarm. Upgrade the firmware of the BIOS as all the crashes are related to system crash at instruction processr!AcpiC1Idle+0x12.


    Mini030406-02.dmp BugCheck 100000D1, {ac, 5, 0, ba7105ed}
    Probably caused by : atapi.sys ( atapi!IdePortInterrupt+d )

    Mini030606-01.dmp BugCheck 100000D1, {74981350, 5, 0, ba7105ed}
    Probably caused by : atapi.sys ( atapi!IdePortInterrupt+d )
    STACK_TEXT:
    bacd3c9c 80544685 8a6fb270 8a699030 01010005 atapi!IdePortInterrupt+0xd
    bacd3c9c baaa9c46 8a6fb270 8a699030 01010005 nt!KiInterruptDispatch+0x45
    bacd3d50 80544d2c 00000000 0000000e 00000000 processr!AcpiC1Idle+0x12
    bacd3d54 00000000 0000000e 00000000 00000000 nt!KiIdleLoop+0x10

    Mini031506-01.dmp BugCheck 100000D1, {ac, 5, 0, ba7105ed}
    Probably caused by : atapi.sys ( atapi!IdePortInterrupt+d )
    STACK_TEXT:
    bacd3c9c 80544685 8a6ef628 8a639030 01010005 atapi!IdePortInterrupt+0xd
    bacd3c9c baa89c46 8a6ef628 8a639030 01010005 nt!KiInterruptDispatch+0x45
    bacd3d50 80544d2c 00000000 0000000e 00000000 processr!AcpiC1Idle+0x12
    bacd3d54 00000000 0000000e 00000000 00000000 nt!KiIdleLoop+0x10

    Mini032206-01.dmp BugCheck 100000D1, {1, 8, 1, 88d49a74}
    Probably caused by : ntkrpamp.exe ( nt!KiInterruptDispatch+45 )
    STACK_TEXT:
    WARNING: Frame IP not in any known module. Following frames may be wrong.
    bacd3c9c 80544685 8a3e84d0 004acde8 01010008 0x88d49a74
    bacd3c9c baa99c46 8a3e84d0 004acde8 01010008 nt!KiInterruptDispatch+0x45
    bacd3d50 80544d2c 00000000 0000000e 00000000 processr!AcpiC1Idle+0x12
    bacd3d54 00000000 0000000e 00000000 00000000 nt!KiIdleLoop+0x10

    Mini032306-01.dmp BugCheck 100000D1, {1, 8, 1, 88d1d024}
    Probably caused by : ntkrpamp.exe ( nt!KiInterruptDispatch+45 )
    STACK_TEXT:
    WARNING: Frame IP not in any known module. Following frames may be wrong.
    bacd3c9c 80544685 8a3f0e18 00323ae0 01010008 0x88d1d024
    bacd3c9c baa99c46 8a3f0e18 00323ae0 01010008 nt!KiInterruptDispatch+0x45
    bacd3d50 80544d2c 00000000 0000000e 00000000 processr!AcpiC1Idle+0x12
    bacd3d54 00000000 0000000e 00000000 00000000 nt!KiIdleLoop+0x10
     
  5. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    So far Good

    thanks a lot guys...


    i un installed zone alarm pro and for the past 24 hours in gods grace there is no bsod...should i also check the memory if it persists...

    my system is brand new athlon dual core 4800

    4 gigs of ram ocz

    msi- neo 4 platinum MOBO

    nvidia 1400
     
  6. cpc2004

    cpc2004 TS Rookie Posts: 2,044

    If your windows does not crash any more, it is no need to run the memtest.
     
  7. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    I have sygate now

    i installed sygate(instead of zone alarm) after hearing that it works well with NAV .is that a good option...


    thanks man
     
  8. Shadowrunner

    Shadowrunner TS Rookie Posts: 149

    4GB of RAM?!! thats nuts...
     
  9. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    I do a lot of #e applictions and rapid proto typing ..so i needed all the 4 gigs..



    what is the best firewall anti virus duo
     
  10. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    g_santosss.

    I see you have started another thread for what is the same problem.

    I am going to delete your new thread, because it is not required. You should continue to post in this thread, instead of opening new ones.

    I have looked at your latest minidumps and they all crash with a bugcheck of D1.

    I suspect you have a ram problem.

    0x000000D1: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

    The system attempted to access pageable memory using a kernel process IRQL that was too high. The most typical cause is a bad device driver (one that uses improper addresses). It can also be caused by caused by faulty or mismatched RAM, or a damaged pagefile.

    Go HERE and follow the instructions carefully.

    Regards Howard :)

    P.s You should attach your latest minidumps in this thread, so cpc2004 can also take a look at them.
     
  11. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    hey thanks man...


    i did a ram test for 9 hours and the reult was pass 7 errors 0

    so does it mean there is no errors..

    i also uninstalled aymantec and put avg ..

    the hard drive also passed the 5 stages

    so what is the option left out
     
     
  12. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    Some faulty ram can pass Memtest.

    So it still could be a ram problem.

    Have you tried running your system with just one stick of ram?

    I know of plenty of instances wher ram sticks will work alone, but not when other sticks of ram are in use.

    Another possibility is, your psu might not be putting out enough power for your system.

    What psu do you have?

    Take a look at this PSU wattage calculator. Add a further 30% to whatever figure it gives you as a safety margin.

    Regards Howard :)
     
  13. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    my psu is 500 v and moreover very rarely my cpu usage crosses 60 %

    i have 4 gigs of ram..but my paging starts with 2046 and goes upto 4092

    but i heard it should strat with 1.5 times the total memory,but microsoft gives a workaround to overcome the 4 gig issue but i dont understand it

    can u tell me is that an issue because the bsod also mentions about pagigng...
     
  14. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    Take a look at this article HERE. It deals with page file optimisation.

    BTW. Don`t forget to attach those minidumps.

    Regards Howard :)
     
  15. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    Blue Screen after a short break

    i didnt get the blue screen for the past 10 days ,what i did is that i uninstalled symantec and replaced with avg and replaced zone alarm with sygate....i also disabled both my onboard and external sound card...but three days back i enabled my external sound card and watched a dvd and today i got a bsod ..i didnt see the bsod but there is a minidump file..


    i have attached it....please let me know if its the sound card
     
  16. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    Your minidump crashes at processr.sys. This is the Windows processor driver. It has a bugcheck of D1.

    BUCKET_ID: 0xD1_W_processr!AcpiC1Idle+12

    Did you update your bios, as suggested by cpc2004?

    You should also go to your mobo manufacturers website and install the latest chipset drivers.

    Regards Howard :)
     
  17. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    new drivers

    AS u said i went to mobo webpage ..i downloaded the new chipset drivers and installed them.so far no probs...


    i have a question..should i uninstall the ols drivers before insatlling the new ones ...i just installed without uninstalling...is it fine
     
  18. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    No you`re fine. There`s no need to uninstall the old drivers first.

    Regards Howard :)
     
  19. g_santosss

    g_santosss TS Rookie Topic Starter

    BLUE screen error again

    for the past 3 days i am getting these blue screen errors ..please help mme out...i did update the bios ..

    i have attaches the minidumps
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.