TechSpot

Computer not turning on

By XDarkstarZX
Sep 9, 2006
  1. hi, my computer is not turning on anymore
    i woke up today to use it, but it didnt turn on anymore, but it worked yesterday
    previously, sometimes my computer didnt turn on, so i turn the power supply off then turn it on again, and then the computer works

    now, the computer doesnt turn at alll, except for making one beep noise and then shuts off. The motherboard is a A7N8X-E model.
    could it be the PSU? or has my mobo fried up...?
     
  2. sw123

    sw123 TS Rookie Posts: 595

    I'm not sure whats going on, but give me your system specs and I will help u.

    Also, do you smell anything weird in your mobo? like frying metal or plastic?
     
  3. tekNerd

    tekNerd TS Rookie Posts: 40

    Not sure, but it could be the memory.
    U can try cut the power off(just take it off from the power socket) and wait for a couple of minutes.
    Another thing, if u have more that just one memory modules (I hope this is the english word for what I am trying to say) see if it starts with just one (u will have to put each and every one, one at a time).
    The last thing, what sw123 says.

    Peace out!
     
  4. sw123

    sw123 TS Rookie Posts: 595

    The memory could have been electrocuted when he switched off his powersupply...
     
  5. tekNerd

    tekNerd TS Rookie Posts: 40

    Like a voltage shock? I mean, the power rosed up and the memory got fried?
    I thought there was some safety nets or something like protection against such things. I don't really know.
     
  6. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    ASUS A7N8X-E
    1GB PC-3200 400MHz DDR (512MB x 2)
    ALL-IN-WONDER 9600 PRO
    AMD Athlon(tm) XP 3000+
    and thats about all i can give, cause...my dad threw away the boxes/manuals
    btw, it was custom built by my cousin
    no, nothing smells fried up and i tried cutting the power off
    havent tried removing one memory module yet.
     
  7. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    o yea, the computer works right now, i just turned it on 10 minutes ago, but im afraid to turn it off
     
  8. sellmesanity

    sellmesanity TS Rookie Posts: 162

    Do you have a 20 + 4 pin psu?
     
  9. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    i think its a 20 pin psu, cause theres no 4 pin thing
     
  10. sellmesanity

    sellmesanity TS Rookie Posts: 162

    there is a separate 4 pin connector usually, but unplug ur psu from the mobo and count to see if there are 20 or 24 pins alltogether. if it only comes to 20, then i would get a new mobo.
     
  11. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    darn, its a 20 pin only
     
  12. sellmesanity

    sellmesanity TS Rookie Posts: 162

    20 for ur psu or ur motherboard connection part? can ur motherboard support more than 20?
     
  13. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    no it cannot support more than 20, there are only 20 pins for it. =/
     
  14. sellmesanity

    sellmesanity TS Rookie Posts: 162

    I had a similar problem with my bros old comp, when i replaced the motherboard and psu this problem went away. just incase, run memtest+86 and check all your other components
     
  15. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    memtest+86?
     
  16. sellmesanity

    sellmesanity TS Rookie Posts: 162

  17. XDarkstarZX

    XDarkstarZX TS Rookie Topic Starter

    let me give the story again.
    i have been using my computer for 3 years, and up to a week ago it was fine
    the mother board is an Asus A7N8X-E Deluxe. it has Voice messages
    since last week, when i press the power button the only thing i hear is a beep and then the computer doesnt boot up at all...
    BUt, what weird is that sometimes the computer DOES boot up, and when it does, the voice says" CPU FAN failed"
    but when i check my cpu fan, it's working.

    anybody know what a Beep means?!
     
  18. AnySupreme

    AnySupreme TS Rookie Posts: 24

    maybe it says that about the cpu fan because maybe it's not plugged into the "cpu fan" connector.... as for it turning off and staying off... i think you should change your power supply...
     
  19. sw123

    sw123 TS Rookie Posts: 595

    Well, it seems that there is some kind of problem with the mobo, not detecting the CPU fan is working. Does it boot up normally after the voice message. Also, try repeatedly powering it on and off, count how many times it does make the voice in 20 tries.
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...