Far Cry Opening Title Video and Game has momentary lag Every 3 seconds

By flyauburn41
Feb 3, 2006
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Hello,

    I have recently upgraded from an old GeForce 3 64 meg GPU to the brand new (just shipped on the second) GeForce 7800 GS OC (overclocked) 256MB GDDR3 AGP card. It is awesome and it rocks all of my games at FULL settings, even with a 1.4 ghz processor, except Far Cry.

    Now don't get me wrong, far cry looks incredible and the framerates are incredible. My problem is specific. Hear this loud and clear, NOT a framerate or graphics issue. There is some kind of overall problem with a momentary lag every 3 seconds during the opening video and in game.

    Inbetween these 3 second bursts of half a second lag is nothing but silky smooth framerate. This did not happen even with my old crappy card. So what is the deal? It also still happens with all video and sound settings turned down ALL THE WAY.

    Has anyone else had this problem? I'd appreciate any suggestions!

    My computer:

    Dell Dimension 8100
    410 Watt PSU
    Pentium 4 1.4 Ghz Processor
    1024 Megs RDRAM
    2 7200 RPM 60 Gig HDs
    Nvidia GeForce 7800 GS OC 256MB AGP
    USB 2.0/Fireware (3 and 2 slots respectively) PCI Card
    Turtle Beach Santa Cruz Sound Card
    56k modem (just collects dust)
    DVD ROM Drive (LG)
    DVD Burner (Sony)
    Zip Drive (is not hooked up to power supply though)
    3 1/2 floppy drive
    Windows XP Home Edition

    Peripherals:

    Altec Lansing Power Cube Speakers
    19 inch monitor
    Standard Keeboard
    Microsoft Intellimouse Optical
    Saitek X52 Flight Control System (Awesome, You need one)
    DVC 150b Video Capture Device
    Net Gear 54mbps Wireless Router
    Compaq Pocket PC
    HP Photo Printer with data card reader (SD, etc.)
    Visioneer Scanner
    Cable Modem
    Creative Webcam
  2. flyauburn41

    flyauburn41 Newcomer, in training Topic Starter

    P.S. - I have the latest Nvidia GeForce drivers (81.98), latest edition of DirectX (9.0c), and latest patch of Far Cry (1.33). So that is not the issue.
  3. flyauburn41

    flyauburn41 Newcomer, in training Topic Starter

    Can Anyone Help me here?
  4. Akifuddin

    Akifuddin Newcomer, in training Posts: 150

    Maybe your processor is your bottleneck, also, you might want to get a new power supply (450W+)
  5. flyauburn41

    flyauburn41 Newcomer, in training Topic Starter

    I just got a new power supply.. 410 to 450 watt. It should be plenty. Also, like i said with the old video card and moderate settings i never had this every 3 second snag. And the snag exists even when all settings are turned down all the way!! So what gives?

    That was a 250 watt PSU with an nvidia GeForce 3 64 meg card and this problem was not present. So why the sudden change after a brand new psu and more powerful video card. I don't have this problem with other games.
  6. stratocasted

    stratocasted Newcomer, in training Posts: 19

    that you could play far cry with a 64 meg card is amazing to me, mine is 128 and far cry lags all day long. since it only happens for far cry it must be far cry's problem. You could reinstall the game if you haven't already. Does your computer make a different sound during the laggy moments, like a louder hum or whatever? Also if you have more than one DVD drive you could try it in the other drive which would rule that out. Beyond that Im clueless, so I wish joo luck pal.
  7. mattw

    mattw Newcomer, in training Posts: 117

    your cpu will definately be holding you back, its only 1.4ghz. could be why...
  8. flyauburn41

    flyauburn41 Newcomer, in training Topic Starter

    Thanks guys. I'm going to try reinstalling it on my other hard drive. Both are 7200 RPM Maxtors so don't know if it will make a difference, although the second hard drive is newer and a diff. model.

    Then i'll try ruling out patches, starting with the oldest version and seeing if it is actually a patch that is screwing up. I'll also do as you suggested by trying both my DVD rom and burner to see if that makes a diff.

    It doesn make a sound during the lag, like a hard drive or processing sound, barely audible.

    I could understand this happening if i was using settings that my processor could not handle but it still happens no matter what the settings.

    And i kid you not, my old card with 800x600 res. and lowered settings was very playable and didn't look so bad. Now it looks absolutely amazing and runs incredibly fast inbetween the snags.

    I timed them, they are 4 seconds apart and the snag is half a second. It happens during the opening title screen video and during game play.

    If you can believe this, i can run HL2, COD2, Battlefront2, at 1600x1200 with full settings and get 25 fps + . I know it sounds weird, but I do also have a gig of RAM so maybe that is helping me.

    I'll let you know what happens. Thanks for all the input.

    P.S. - Maybe this new Overclocked video card has something to do with it but i don't know. It absolutely rocks all of my other games though.
  9. flyauburn41

    flyauburn41 Newcomer, in training Topic Starter

    Reinstalled the game, went through the different patches. Turned on and off every video card setting in the game and in the 81.98 nvidia options. Still no dice. What the hell? It's like it's accessing the hard drive way to much or something. really strange. at my wits end.
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.