TechSpot

Fried cpu or bad mobo need help pls

By desperate112
Jul 24, 2007
  1. Hi folks. Sorry for bothering forum but I really need help to findout the cause.
    1. abit sg 72 socket 478
    2. p4 2.4 400mhz
    3.a new chasis
    4. 1gb kingston
    5. saphire 9550
    6.maxtor 40 gb
    7.seagate barracuda 400gb 7200

    Ok . as you can see this is a somewhat old system a gift from myfriend who upgraded few months ago. He bought this in or around year 2001. CPU fan was too loud and I thought that was the fan of PSU but when I disconnected the cpu fan noise came off and I did let CPU work without fan some 5 minutes; then while loading windows it has reset itself. then I bought a new p4 cooler coolermaster and conected easily then run my PC. Everyting seemd fine; no fan noise nothin. I selected a mission from flight simulator X and waited some 2 mins to come by, B747 cocpit came and after that comp crashed just like that.
    I had to reset from the button coz it didnt respond to ctrl atl delete or whatsoever. And guess what it never worked again.
    Now I ve been reading this forum for 2 days I found very similar siuations but I am still confused. I ve tried many things that were explained but I cant find out if my mobo or cpu dead. If cpu no prob, ebay full of cpus and small size. n
    Here are the symptoms:
    I turn on, all connected fans etc works fine, graphics card has a blue neon it works also its fan works, I ve tried with single module ram and another ram no difference. I took mobo out and disconnected all, and used onboard vga, no change, cpu fan also runs, dvd burner runs, I hear no post signal nor do I have a speaker in da chasis, red HDD light is continuous, no vga comes, monitor is like I ve never turned the machine on. HDD s run nicely I connected them as external in da box to my laptop no problems. my friend had a 600Watts PSU I also tried that (chasis is brand new) but no hope.
    I took it to the repair shop so damn silly they had no parts to try on nothing about socket 478 .
    so in this case how do I find out if my cpu or mobo dead..
    anything I forgot to say that might be a clue pls remind me.
    thanx everyone
     
  2. roy1234

    roy1234 TS Rookie Posts: 52

    probably the CPU got burned...
     
  3. Daveskater

    Daveskater Banned Posts: 2,031

    yeah sounds to me like the cpu got fried

    you never want to run a pc without a fan on your heatsink unless you have a special heatsink that's designed to not have a fan on it

    get a cpu off ebay and it'll be problem sorted ;)

    also check out SNGX1275's Guide to Making a Good Post/Thread to help make your stay a happy one :)
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.