TechSpot

Help with surround sound

By Charge
Oct 19, 2006
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Hello everyone,

    I am trying to set up my surround system from my computer, and so far am having little luck.

    It used to run off a set of three 1/8in cables, but I figured that optical is the way to go. Now, the system works this way - I have a Realtek AC97 ALC850 on-board sound "card" hooked up via an optical cable into my amp (Quest QSR5000 which fully supports a 5.1 system). The amp recognizes the availability of the 5 channels. All looks good, but once I do the testing (the sound "card" driver software provides me with individual channel testing) I only get the two front speakers.

    So the software sets up for 5 speakers (sub isnt working right now), and the amplifier receives the signal that 5 speakers are possible. Running the sound test on the amp, I made sure that all the speakers are working properly.
    And yet I actually get only stereo output.

    So, does anyone know what did I do wrong?

    And thanks!
     
  2. Rik

    Rik Banned Posts: 4,985

    You need to make sure your audio management software is set to 5.1 and spdif for it to work correctly!!!!
     
  3. Charge

    Charge TS Rookie Topic Starter

    Done and done. Still nothing.
    ...well, what audio management software? I'm using both the Realtek software and Windows sound settings...
     
  4. riekmaharg2

    riekmaharg2 TS Rookie Posts: 272

    On my sound card software there is an option for 3D audio try looking for one on yours.
     
  5. Charge

    Charge TS Rookie Topic Starter

    There is, and its on :( Any other ideas?
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.