TechSpot

Laptop will not POST nor boot

By Gavincol78
Mar 24, 2007
  1. My laptop switches on but won't boot. it does the same whether the memory chip is in or not and there isn't any POST beeps either I have even stripped it down to just motherboard memory and still won't POST or Boot
     
  2. HPCE_Larry

    HPCE_Larry TS Rookie Posts: 189

    Can you access the bios? Could you provide some more information on your laptop?
     
  3. gavinseabrook

    gavinseabrook TS Rookie Posts: 528

    Indeed. How old is it?
     
  4. Gavincol78

    Gavincol78 TS Rookie Topic Starter

    nope can't access the bios and the screen doesn't switch on and no output to an external monitor when one is connected.

    I brought the laptop via ebay in January and there are date stamps on the inside of between May and July 06. I rang PC Servicecall (PC World's technical dept as it is a PC World brand) and they quoted me £120 +VAT + parts (I only paid £170 for the laptop).

    The specs of the laptop are Intel Celeron M380 (1.6ghz), 512Mb RAM PC2700, DVDRW, 40Gb HDD.

    This is a copy paste from www.pcservicecall.co.uk

    CPU - Intel® Celeron® M 380 (1.60 GHz)
    Chipset - SiS 661 Chipset
    Memory - 512 MB DDR SODIMM
    Hard Drive - 40 GB NB hard drive
    CD / DVD Drive - DVD±RW Multidrive
    Monitor - 14.1" TFT (native resolution 1024 x 768)
    Video / Graphics Card - SiS 661FX
    Sound Card - Realtek AC'97 audio
    Modem - Agere Systems AC'97 modem
    Network Card - SiS 900 integrated fast ethernet
    Network Card - ZD 1211 802.11b+g Wireless USB Adapter
    Case - Ei System 308x - Case and ports information
    Battery - Li-Ion unknown model
    Mouse - Touchpad

    Specs are that great but I had mainly used the laptop for unlocking mobile phones
     
  5. pugsley52

    pugsley52 TS Rookie

    LED flash

    Is there any flashing LED's?. I know some laptops use a flash code for pre bios boot errors.
     
  6. Gavincol78

    Gavincol78 TS Rookie Topic Starter

    nope no flashing LED's (just power and charging LED's on static green). Also NO beeps or sounds the only sound I got was when the battery was running low. The hdd spins and the DVD-Rom sounds and looks like it is trying to find a disk.

    I have tried booting the laptop without the DVD-Rom and HDD but it does nothing so they are not causing my problems. I have also tried without the memory in and it does the same as above. I have also tried without memory, DVD-Rom and HDD and still nothing.
     
  7. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,922   +167

    Have you tried hooking up to an external monitor?
     
  8. Tedster

    Tedster Techspot old timer..... Posts: 10,074   +13

    looks like a bad mobo. Perhaps you can replace it.
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.