TechSpot

Linksys router suddenly went generic and unsecured

By kisrum
Dec 18, 2009
  1. Everything working fine on Linksys home router connected to cable modem WRT150N until we suddenly lost the internet connection. After resetting router, resetting modem and restarting computer, everything's back up and running, all puters connect to network and internet, but now wireless laptop identifies the router as generic Lynksys unsecured network.

    When I run Linksys Setup it says it can't connect to internet even as the internet is running on the next screen. It won't let me change network name or password.

    In short, network and internet connection working fine, but can't edit the Linksys to re-secure the network. Could someone have remotely screwed with my router? Can you think of any way to regain control of router? Re-install linksys software?
     
  2. tipstir

    tipstir TS Ambassador Posts: 2,393   +108

    I've pasted these instructions from my prior sticky post on DSL reports forum I hope it helps you.

    [Info] Flush out the NVRAM Before you Re-Flash Your Router Update

    WARNING*** DO NOT FLASH OVER WIRELESS OR IN A LIGHTING STORM
    YOU DO NOT WANT TO LOOSE POWER DURING THE NEXT STEPS
    PLEASE TAKE YOUR TIME DOING THE BELOW STEPS
    NO RUSH OKAY!
    GOOD LUCK!


    Step A_
    First backup your config file
    Take the router off your network
    Just keep the power plug in it..
    Now you'll need pin or paper clip for the reset button
    This reset button need to be press in for 90 secs
    During each 30 secs you'll be doing:

    Step B_
    press reset for 30 sec on the first try
    press reset for 30 sec and unplug the power cord at the same time
    press reset for 30 sec and plug-in the power cord at the same time
    now unplug the unit wait 30 seconds
    now plug in the power

    Step C_
    connect 1 LAN port cable back to the router
    login as the admin
    now re-flash
    wait until the screen is completed
    now unplug the unit wait 30 seconds

    Step D_
    Now repeat these steps..
    press reset for 30 sec on the final try
    reset 30 and unplug the power cord at the same time
    press reset for 30 sec and plug-in the power cord at the same time
    now unplug the unit wait 30 seconds
    now plug in the power

    Step E_
    connect all LAN/WAN cables back to the router
    login as the admin
    either you recover from a backup or just start fresh.

    The above should not be done while connected to your cable modem. Best to turn that off also. Once you hit Step E test the router on your LAN first before you connect the modem for testing on the WAN. You need to make sure you LAN browsing is fixed and the router is providing DHCP to all your wired network and wireless network devices. Once you do that then connect the modem and see if you can now browse on the internet.
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...