TechSpot

Metro Last Light Lag Issues

By DKRON
Jul 17, 2013
Post New Reply
  1. I have some major issues with uneven lag playing last light, for example the first walk around was pretty laggy on even low (20FPS) but I can cope when not actually doing anything important, and then when I went on the mission to find the last dark one it was amazing, have not had smoother gameplay ever. But then the next mission which was inside it got as bad as 5fps and even had audio lag which was completely unplayable.
    My specs are :

    i7 950
    Sniper MB
    12GB tripple channel 1600MHz
    CrossfireX Sapphire 7870 OC (crossfire was working)
     
  2. DKRON

    DKRON TS Enthusiast Topic Starter Posts: 567   +13

    I am using AMD Catalyst 13.1 drivers though because 13.4 don't scale my screen in 1080p at all so I will try download 13.5 Beta 2 and see if they will work
     
  3. Blkfx1

    Blkfx1 TS Addict Posts: 894   +173

    Make sure PhysX is turned off. Also, you will want to use the most recent drivers for the best performance.
     
  4. GhostRyder

    GhostRyder TS Evangelist Posts: 2,311   +551

    Use 13.6 Beta Drivers, they seem to work well on my 6990's for Metro: Last Light, and as blkfx1 said, turn PhysX off as it will not work well with it on on an AMD card setup unless you have a PhysX hack card.
     
  5. DKRON

    DKRON TS Enthusiast Topic Starter Posts: 567   +13

    I can only see 13.5? can you link me to 13.6 ?
    Also I am aware amd don't work with PhysX so didn't even touch that
     
  6. DKRON

    DKRON TS Enthusiast Topic Starter Posts: 567   +13

    Great so now my monitor is 4cm in on each side of the screen, what is wrong with these stupid amd drivers
     
  7. Blkfx1

    Blkfx1 TS Addict Posts: 894   +173

    To fix that adjust your scaling in CCC.
    • Go to CCC
    • Open My digital-Flat panels tab
    • Click on scaling options
    • Then move slider all the way to the right (overscan)
     
  8. DKRON

    DKRON TS Enthusiast Topic Starter Posts: 567   +13

    Thanks for that one, would of saved me so many issues in the past. So im running 13.6 beta2 drivers at the moment and still getting huge lag problems, though I ran the benchmark tool and got 57fps average on it. Also I think it only happens when there is either alot of ai's or monsters around.
     
  9. DKRON

    DKRON TS Enthusiast Topic Starter Posts: 567   +13

    ---UPDATE---- 13.8beta drivers have improved lag maybe 20% but still not really playable. May just wait till my next build when haswell-E chips come out and will put SLI GTX780's
     


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.