TechSpot

My parent's laptop started lagging.

By Uber-dude
Dec 23, 2006
  1. Systen specs:
    compaq presario v5101us
    win XP
    Processor 3300+
    2.0GHZ 128KB L2 cache
    1600MHz
    512Mb system memory
    60GB hard drive

    ok, when I power on the laptop, the startup doesnt even take a minute, but now 5 minutes to get to the login window, and when I watch a video or open a program it lags, so does this just require cleanup? tweaking tips?
     
  2. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    sorry for the double posts, it was an accident, how can i delete the other one?
     
  3. DonNagual

    DonNagual TechSpot Ambassador Posts: 2,404

    I have deleted the other one for you.

    I think the first thing you should do is check for viruses/spyware etc.

    This thread is written by our resident virus/spyware guru. It is detailed and will completely clean your system if you follow the steps exactly:
    http://www.techspot.com/vb/topic58138.html

    I have also moved your thread into the "security and the web" forum. If virus/spyware turns out to not be your problem, I'll move it again into the appropriate forum.
     
  4. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    no, its not really spywares, i did the stuffs, and also I tried to tweak it, it boot up faster but it still has some quite slow respondency. one of the ways i check it is I watch a video and check if it runs throughly or laggy.

    is system restore advisable?
     
  5. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 24,177   +19

    Your HJT log is clean. However, you have not renamed HijackThis.exe as per the instructions in this thread HERE. Please do so and post a fresh HJT log. It also appears you`re not running any antivirus or firewall software. Please install and run the said software as per the instructions in the above link.

    Regards Howard :)
     
  6. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    ok, i did what you told, renamed hijack this, installed firewall and fresh log.
     
  7. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 24,177   +19

    Your HJT log still appears to be clean.

    Go and read this thread HERE. It will help you to speed up the laptop.

    Regards Howard :)
     
  8. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    hmm I tried all of it.. the laptop runs good but you have to wait for it to be stable, in other words, it still lags.
     
  9. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 24,177   +19

    Ok, please post an AVG Antispyware log as per the instructions in this thread HERE.

    Regards Howard :)
     
  10. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    I don't really think its an infection, and system idle process is the 90+ above cpu usage and the rest is either 0 or below 5. booting and loading are the pain.

    never mind i fixed the problem, the problem was hardware corruption, i just reinstalled the driver found in device manager and that's it.
     
  11. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 24,177   +19

    Sorry for the delay in getting back to you.

    I`m glad you`ve fixed your problem. Your HJT log is clean, just run the Ccleaner programme as per the instructions in this thread HERE.

    If you have any further virus/spyware problems, please post in this thread.

    Regards Howard :)

    This thread is for the use of Uber-dude only. Please don`t post your own virus/spyware problems in this thread. Instead, open a new thread in our security and the web forum.
     
  12. Uber-dude

    Uber-dude TS Rookie Topic Starter Posts: 18

    Its alright, Thank you for the help, I have no problems with spyware/virus, its clean and I can handle it.

    Thanks :)
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...