TechSpot

New build error system shuts down after 20-45s

By Aetherynn
Oct 28, 2007
  1. ok here goes i just finished building a new system from the ground up, Asus P5B board processor is an intel core 2 duo 2.66mhz i have 2g ddr2 800mhz memory, radeon HD2600 pro Vieo card, new SATA HD and cd/dvd rom drive i go to boot up to run the startup disk for the new hard drive and whether i go into bios or let it try to boot from the CD the comp just shuts down, ive rechecked all cables/jumpers/fans and everything seems to be in order yet still it kills after 30s or so. any ideas would be greatly appreciated thanks!
     
  2. Daveskater

    Daveskater Banned Posts: 1,687

    • what power supply have you got
    • did you put good thermal paste on the cpu heatsink and apply it properly

    p.s. your cpu will be 2.66ghz not mhz otherwise it'd be about 15 years old ;)
     
  3. Aetherynn

    Aetherynn TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    its a 550w supply and i did use a thermal paste im not @ home atm so i dont remember the brand name maybe i should clean it off and try a different one?
     
  4. Daveskater

    Daveskater Banned Posts: 1,687

    it wouldn't hurt to put arctic silver paste on, make sure you only apply a thin layer to the cpu

    does the pc shut down as soon as you try and go into the bios or a few seconds after?
     
  5. Aetherynn

    Aetherynn TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    either wway it shuts down if i go into the bios bout 20s or so it shuts down or if i just let it sit it does the same thing.
     
  6. aspirulito

    aspirulito TS Rookie Posts: 25

    you can also try a different PSU, sometimes they come broken from the factory and it sounds like a problem I just troubleshooted in a brand new computer, and it happened to be a spanking brand new (620 W) broken PSU.
     
  7. Aetherynn

    Aetherynn TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    well i put a different thermal paste on and she seems to be staying on now ty!
     
  8. Daveskater

    Daveskater Banned Posts: 1,687

    i'm glad to hear you got it fixed :)

    i expect the old thermal paste wasn't very good or wasn't applied properly so the heat wasn't getting through to the heatsink properly so the cpu got hot quickly and shut itself down
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...