TechSpot

New PC wont boot

By peteriskandar09
Mar 25, 2009
  1. I built new first Corei7 pc and i am having problems booting it
    I have tried the Bench Test Method and all the compenots are running but the pc shuts down after 10-20s. I am unable to get a video signal or substain power.

    These are the compnets of the machine
    MotherBoard:
    http://reviews.cnet.com/motherboards/gigabyte-ga-ex58-ds4/4505-3049_7-33418245.html
    CPU:
    http://ncix.com/products/index.php?sku=34598&vpn=BX80601920&manufacture=Intel
    RAM: 6GB(1GB sticks)
    http://ncix.com/products/index.php?sku=34865&vpn=AXH760UD10%2D16H%2DK%2D3G&manufacture=Aeneon%20%2F%20Qimonda
    GPU:
    ATI radeon HD 4870 1GB ddr5
    PSU: 520W Cosair Modular
     
  2. LinkedKube

    LinkedKube TechSpot Project Baby Posts: 3,481   +44

    have you tried booting in safe mode to see what happens?
     
  3. peteriskandar09

    peteriskandar09 TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    i cant get into safe the pc wont boot as in it wont start up the cpu fans gpu fans and leds all light and run but it wont stay on
     
  4. Spyder_1386

    Spyder_1386 TS Rookie Posts: 498

    hi peteriskandar09

    Sounds like your PSU might not be able to sustain the system or is not functioning properly.

    Spyder_1386 :)
     
  5. LinkedKube

    LinkedKube TechSpot Project Baby Posts: 3,481   +44

    yeah sounds like a psu issue, that's why i asked if he can boot into safe mode, was hoping his vga wouldnt throttle up too much in safe mode.
     
  6. peteriskandar09

    peteriskandar09 TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    should i go get a larger psu? whats a good wattage rating 750W +??
     
  7. Spyder_1386

    Spyder_1386 TS Rookie Posts: 498

    hey peteriskandar09

    You first need to identify that the PSU is actually the cause of the problem. If it is, then getting a larger one would be appropriate yes. And yes, 750W should be fine.

    Spyder_1386 :)
     
  8. peteriskandar09

    peteriskandar09 TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    i think the psu might be the problem also i have 2 wait til tomarrow anyways cuz my pc stores near me close @ 8. Th epsu is working fine on another pc but it might not be enough 2 power core i7 hd 4870 and such as
     
  9. peteriskandar09

    peteriskandar09 TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    i upgrade the psu and th pc componets start up but i do not get a signal to my keyboard nor and video signal
     
  10. peteriskandar09

    peteriskandar09 TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    nevermind i found put the problem was a smal lsort on a screw touch the main board ps2 port wow all that time looking for stuff and something small as that dam electronics. thanks for the advice every1
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...