TechSpot

No audio device

By abanerji
Oct 6, 2007
  1. My system is Compaq Evo D380mx, P4 1.66, Intel 845g, 512MB RAM, integrated AC97 audio, XP-pro SP2, WMP10. The other details from Everest scan (done when system was ok) are :-
    Audio Adapter Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]
    Audio Controller Type Intel 82801DB(M) ICH4
    Codec Name SigmaTel STAC9750/51
    Codec ID 83847650h
    S/PDIF Output Supported
    Device Description SigmaTel Audio
    Driver Module STAC97.sys
    Driver Description SigmaTel C-Major Audio
    Driver Date 02-26-02
    Driver Version 5.10.0.3630
    Driver Provider SigmaTel
    INF File oem4.inf
    Hardware ID PCI\VEN_8086&DEV_24C5&SUBSYS_0511147B&REV_01
    Location Information PCI bus 0, device 31, function 5

    So far (last five years) audio has played smooth. Just had to replace the heatsink fan ... got a technician to do it. After that windows sounds (start / shutdown) did play, and I did not check any music. Later, WMP refused to play music. Device manager shows all ok, but control panel > sound properties > volume says "no audio device". Now, even the windows sounds are not coming.

    Thanks for help.
     
  2. danielsmith89

    danielsmith89 TS Rookie Posts: 20

  3. abanerji

    abanerji TS Rookie Topic Starter Posts: 43

    I ran Everest again. I am pasting below extracts from earlier scan (in early 2007) and now, side-by-side. Shall be grateful for further guidance.

    ==================================================

    Earlier : Audio Adapter Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]

    Now : Audio Adapter Modem #2 Line Playback

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : [ South Bridge: Intel 82801DB ICH4 ]
    AC'97 Audio Controller:
    Audio Controller Type Intel 82801DB(M) ICH4
    Codec Name SigmaTel STAC9750/51
    Codec ID 83847650h
    S/PDIF Output Supported

    Now : [ South Bridge: Intel 82801DB ICH4 ]
    Audio section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : Windows Audio
    Device Identifier Device Description
    midi-in.0 0001 0067 MPU-401
    midi-out.0 0001 0066 Microsoft GS Wavetable SW Synth
    midi-out.1 0001 0066 MPU-401
    mixer.0 0001 0068 SigmaTel Audio
    wave-in.0 0001 0065 SigmaTel Audio
    wave-in.1 0001 0050 Modem #1 Line Record
    wave-out.0 0001 0064 SigmaTel Audio
    wave-out.1 0001 0051 Modem #1 Line Playback

    Now : Windows Audio
    Device Identifier Device Description
    midi-in.0 0001 0067 MPU-401
    midi-out.0 0001 0066 MPU-401
    wave-in.0 0001 0050 Modem #2 Line Record
    wave-out.0 0001 0051 Modem #2 Line Playback

    --------------------------------------------------------------------------

    Earler : PCI / PnP Audio
    Device Description Type
    Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1] PCI

    Now : PCI / PnP Audio section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : [ SigmaTel Audio ]
    DirectSound Device Properties:
    Device Description SigmaTel Audio
    Driver Module STAC97.sys

    Now : [ SigmaTel Audio ] section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : PCI Devices (included)
    Bus 0, Device 31, Function 5 Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]

    Now : PCI Devices (includes)
    Above line missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : Device Resources (included)
    Resource Share Device Description
    IRQ 17 Shared SigmaTel C-Major Audio

    Now : Device Resources (includes)
    Above line missing
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...