TechSpot

no sound on xp reinstallation

By mbi
Apr 12, 2005
  1. I recently installed xp home on a different partition because xp pro would not boot. i get an error message in media player saying i have no audio device. tried downloading drivers but failed to restore sound. please help
     
  2. Liquidlen

    Liquidlen TechSpot Paladin Posts: 1,094

    Try deleting the Sound card /drivers in Device manager and reloading at reboot-force windows to use the download file. .Sometimes this is best done in Safe Mode.
    Or you can try upgrading these drivers in device Manager.After you click on upgrade,point the wizard to your downloaded files.
     
  3. mbi

    mbi TS Rookie Topic Starter

    i tried that but it didn't work. fact is i'm a novice when it comes to computers. i don't even know the name of my sound card, think it's a sis735 just not sure
     
  4. Liquidlen

    Liquidlen TechSpot Paladin Posts: 1,094

    That sounds like built into your Motherboard. If you are on XP you can go to System Information at Programs >Accessories
    Mark down these items .You can also post them in your Profile here ,Just click on your name above.This will make it easier and quicker to get help here.
    You probabley need to go to the Web site of your Mb manufacturer and download driver/software for your Sound, but you need to know the proper model and number.
     
  5. mbi

    mbi TS Rookie Topic Starter

    the system info i got is:
    os microsoft windowsxp home edition
    version 5.1.2600 service pack 2
    system manufacture ecs
    system model m830
    system type x86-based pc
    bios version american megatrends
    sound unimodem half duplex audio device
     
  6. Eddy Rassy

    Eddy Rassy TS Rookie Posts: 69

    Double click on the speakers icon at the bottom right corner of your screen and check if any of the controls is MUTED, then clear it. Sometimes this happens when you reinstall drivers.
     
  7. patio

    patio TS Maniac Posts: 482

    I noticed you stated you had installed XPHome to another partition because of problems...
    It's possible that installing drivers is happening to install to the old partition.

    More info on your drives/partitions etc.

    patio. :cool:
     
  8. mbi

    mbi TS Rookie Topic Starter

    I downloaded "realtec ac'97 audio configuration" and got my sound back. i was wondering if i have to download more drivers cause my computer does not make any sound when logging on or off. thaNx guys!!!
     
  9. patio

    patio TS Maniac Posts: 482

    For the event sounds in Win go to Control Panel / Sounds / and select or assign them there...

    patio. :cool:
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...