PC Freezes & Sound Loops

By davuswho
Aug 25, 2005
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Dell Dimension 8300
    P4 3.0GHz CPU
    2GB RAM
    ATI 9800xt 256mb
    SB Audigy 2 Plat ZS
    DVD+/-RW (pioneer DL replaced the factory one from dell)
    DVD-ROM
    250gb SATA HDD
    300gb IDE HDD (not dell installed)
    Wireless Optical mouse using a usb connection to the PC
    SB 6.1 Sourround Sound speakers (with a usb volume control)
    USB Keyboard
    WinXP Home
    Dell Media Experience

    Ok.. PLEASE HELP.. I've listed my system above

    My computer randomly freezes and if any sound is playing.. the sound loops.
    This problem started around July 1st. I play EverQuest2,
    and the game would completey freeze for about 30seconds..the sound would loops..
    and I would get a VPU Error. Then the game would continue as normal.

    Then the game freezing and I had to power off the system.
    The system is still under warranty.. they have replaced everything but the
    ugly plastic CASE and the little sound connecter and usb/headphone connecters
    that are fixed to the power button on the front of the case.

    I have formatted the hard drive.. both the old one.. and the one they replaced.\
    I tried using just the dell default drivers, and the problem still exists.
    I tried dell defaults. + windows updates.. same problems
    Tried.. windows updates.. dell sound.. and ati video drivers
    tried windows updates.. dell video.. and sound blaster sound drivers
    tried windows updates.. ati drivers and sb drivers..

    All of these still give me the same errors.

    About one in 15 crashes.. I get random STOP ERRORS.
    IRQ IS NOT LESS OR EQUAL
    BAD PAGE FAULT IN NON PAGED AREA

    I've tried disabling the swapfile on both drives.
    Disabling AGP Fast write on the card
    Disabling my Serial and parallel ports that I'm not using.
    Changed AGP Aperature to 128 instead of 256
    Tried turning off Hyper Threading.

    I'm at a total loss here.. I do notice I get the lockups more frequently
    when playing a DVD or DVD Virtual Image and playing media files.

    The only IRQ's being are shared are either with my USB & Sound .. OR my USB & Video.. it just depends on which PCI Slot my sound card is in.
    No IRQs are "Conflicting" but i think it is either 16 or 18 that is shared

    Please Assist if you can

    Signed,
    Desperate Dave
  2. howard_hopkinso

    howard_hopkinso Newcomer, in training Posts: 25,948   +17

    The fact that your system is till under warranty, I suggest you take it back, and insist that it is sorted out to your satisfaction.

    The problems sounds like, either your psu is not up to the job(Dells psu`s are not known to be that reliable, or powerful enough), or some of your ram is faulty.

    Regards Howard :) :)
  3. davuswho

    davuswho Newcomer, in training Topic Starter

    they wont take it back

    well.. that is part of the problem.. all they do is replace the hardware.. they won't do a system exchange.

    I've insisted it's a hardware conflict with ati 9800xt and the SB Audigy2 ZS
    like every other person ive spoken with who owns a 8300 with the same audio/video combo that I have. I will try to push em some more.
  4. howard_hopkinso

    howard_hopkinso Newcomer, in training Posts: 25,948   +17

    You could try temporarily disabling your soundcard in device manager, just to check whether it is part of some kind of conflict.

    If this does happens to solve the problem, then you have your evidence.

    I`d be telling them that unless they sort it out quickly, I`d want a refund.

    Let us know how you get on.

    Regards Howard :suspiciou
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.