TechSpot

Problem: SATA read speed of 3.5mb/s

By ShelbyGuy
May 10, 2008
  1. Ok, I built a computer a while back andthough it's not cutting-edge, it should be fairly quick - but not. It will occasionally hang at random times and will have to be shut down via the power button. Yesterday I tried installing some software that should have only taken a few minutes and it took and hour. Well, I ran HD Tach and found that the HDs average read speed is only 3.5mb/s (my main pc is averaging 150mb/s). Anybody have any ideas on what could be causing the HDs to be so slow?

    Here's the internals:

    Board: MachSpeed X-Caliber PT88BS Pro Via Socket 775 ATX Motherboard (X-CALIBER PT88BSPRO)
    Processor: Intel Pentium 4 641 3.20GHz - 2MB Cache - 800MHz FSB - Hyper-Threading
    Mem: 2x A-Data Dual Channel 1024MB PC3200 DDR 400MHz
    HD: 2x (In RAID 1 Configuration) WD Caviar 250GB SATA-3G HD 7200/16MB/SATA-3G
    DVD Burner: Lite-on Super Allwrite LH-18A1P-186
    OS: Microsoft Windows XP Home SP2
    Video: PNY GeForce 7600 GS - 512MB GDDR2 - AGP 8x - DVI - VGA - HDTV

    Thanks so much,
    Brad
     
  2. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    Your RAID 1 array needs to be recovered or reset
     
  3. ShelbyGuy

    ShelbyGuy TS Rookie Topic Starter

    Any pointers on RAID recovery?
     
  4. ShelbyGuy

    ShelbyGuy TS Rookie Topic Starter

    No change

    Well, I reset and still have a read speed of 3.5mbs. Any other advice is extremely welcomed.
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...