TechSpot

The ASUS A7N8X-X / A7N8X / A7N8X Deluxe Thread

By Didou
Sep 27, 2003
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. monsm

    monsm TS Rookie

    Hi antegeia,
    Drivers can be found on http://www.sunix.com.tw
    I had a look they have a new one 1.0.0.51.

    It might not make a difference though. When the PC freeze, I presume the harddrive is busy during those periods(?)
    I have that some times as well. This could be due to Windows XP rather than your sata card. Try to go in to system/performance in the control panel and check the initial size of your swap file. It might not be big enough (I always set the initial size to the one recomended by Windows.
    I have also heared complaints about the indexing service (run under services in adminstrative tools). I'm not quiet sure, but that might have that effect too. Try to switch it off and see if it improves.

    Good luck.

    Mons
  2. antegeia

    antegeia TS Rookie

    again the same

    Yes this happened when the hard drive is busy especially when i copy paste something big.at this time tha drive doing a voice like”krkrkrkrkr”.
    I use windows xp media center .i went to system/permormance and i set recommended initial size (1534).the maximum is 3024.I also increase it not to the maximum but the same thing.i don’t know is there any specific number?
    I disable indexind service but it doesnot work.
    I saw a post here with a man who had the same problem.he said that:
    “ I installed a SATA drive yesterday and ran into a really wierd problem, after switching on the SATA jumper & configuring my SATA drive (Maxtor 6B299MO) I started to move som files from my old drive. When I mover a lagre file my computer froze (XP SP1) This happened every time I moved someting of the size 700Mb. Tried a lot of stuff and finally solved it by uppgrading to Silicon Image Serial ATA driver version V1.0.0.22. Really wierd problem. Upon solving thih I also upgraded my bios from v1002 to v1008 which seemed to make wonders to my boot time. (just the feelng) One annoying thing with the SATA is that you geta window that displays you SATA drive when you boot which makes it slower.’
    This post was 11-04-2004 and the drivers he put are older than mine.
    He said that he upgrade the bios from v1002 to v1008.what bios motherboard bios or pci card bios.
    But i don’t know how to upgrade bios.i have hear that if you this wrong you can harm your motherboard.where can i find step by step clearly imformations about bios update?
    This problem is very bothering i wish i had bought ide hard drive.
    Thank you monsm .
  3. monsm

    monsm TS Rookie

    Updating the bios is probably a good idea. Go to the asus site: www.asus.com You might be forwarded to their Taiwan site: www.asus.com.tw) and search for bios update for your notherboard there. Make sure you find the bios update for your specific motherboard. You might have to check the version of your motherboard as well (it will be printed on the card probably close to the Asus logo).
    You'll find instructions on how to do it together with the download. It usually involve creating a boot diskette and another with the bios update file. When asked by the bios flash software take a backup of you existing bios just in case.
    You could try mailing sunix about bios update for your sata card. The drivers on the sunix site are probably identical to the ones on the Silicon Image site, but I'd go for the ones on the sunix site first in case there are some special configuration involved. My onboard sata works fine with the drivers from the Silicon Image site though.

    You could also try a surface scan of you hd if you haven't done that already. I recon the bios update ought to help though. The early bios versions had very flaky sata support after what I have seen in other posts.

    I managed to get my striped set of 2 hds working on my machine after much trouble (including replacing a crashed hd). It's very fast now though. It does occationally still freeze up for a few seconds if I have lots of programs open when xp has to do swapping.
  4. sgtLENIN

    sgtLENIN TS Rookie

    Choosing RAM

    Hey!

    I have the A7n8x-deluxe revision 104 and recently wanted more ram so i could play BFII (dont we all)... so i went from Kingston 2x256 2700 to new 2x512 OCZ Premium 3200. Oh! This is gonna be GREAT with bfII.. or? No, it aint great at all. My computer got corrupted files and games were unstable to say at least.

    With 1008 bios from Asus i got errors in memtest86 so i decided to try the CPC off option and got a hacked 1008 (ah i used several hours to find those) with CPC off, ran memtest and it found NO errors, i tought i had made it but my computer started restarting auto so i guess not :(

    So i sent the ram back to the shop and im still waiting for their opinion on what ram to choose, in the meantime im asking you people :bounce:

    Thanks in advance :)
  5. antegeia

    antegeia TS Rookie

    by the way i am trying to update mybios.now i have the version 1004.what is the best bios version to install.i am going to put the 1010 version which support sempron.what do youthink?
  6. monsm

    monsm TS Rookie

    Allways install use the latest available bios when updating. All previous fault fixes will be rolled into it.
  7. antegeia

    antegeia TS Rookie

    i update to version 1010 but it did this again when i went to copy paste something big(1.5gb) and during this time i tried to open something else.as i can see i have to deal with this problem.
    what swap means? copy -paste?
    i will try to update the bios sata card.
    sorry where is that surface scan that you tell me to do?
    thanks monsm.
  8. sgtLENIN

    sgtLENIN TS Rookie

    1010 is not a offical asus bios, right?
  9. antegeia

    antegeia TS Rookie

    i don't know.assus support site has other versions.i will try 1009.
  10. sgtLENIN

    sgtLENIN TS Rookie

    Do you have link to the 1010 one?
  11. antegeia

    antegeia TS Rookie

     
  12. sgtLENIN

    sgtLENIN TS Rookie

  13. xyz

    xyz TS Rookie

    rev. 2 drivers

    i have the asus a7n8x deluxe with a amd athalon chip in it. sadly, i loaded the wrong drivers for it and i believe i need revision 2 drivers, any help? im fairly aquainted with computers but im not a pro. please help :|
  14. xyz

    xyz TS Rookie

    im confused. i have a rev 2.0 mobo, how do i load drivers for it? and do i need to reset my bios? i know it isnt running correctly.
  15. zodiac

    zodiac TS Rookie

    Hello, I've a problem with booting from my new Hitachi s-ata harddrive when my other two WD ata drives are connected. Without the WD's it boots from the s-ata drive without a problem. With the WD's connected it always try to boot from the WD's. I tried to fix that with a different boot order, but nothing seems to work. Please help.
  16. zodiac

    zodiac TS Rookie

    Oops, I forgot to mention that I have the a7n8x-e deluxe.
  17. matris85

    matris85 TS Rookie

    I am not sure but did u try to set the first boot option to SCSI ?
    Maybe look at the s-ata threads here :approve:
  18. RandyGB

    RandyGB TS Rookie

    Driver problem

    Hi all i am new to the board and have a problem i updated my chipset drivers with the Nforce 4.2 one and when i rebooted i have lost all sound on my system i cant even turn it up the system wont let me.

    Does any one know what i can do to fix this problem my system spec is.

    Time of this report: 7/27/2005, 01:06:02
    Machine name: ANDY-ICAI54OI0W
    Operating System: Windows 2000 Professional (5.0, Build 2195) Service Pack 4
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
    System Model: A7N8X
    BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
    Processor: AMD Athlon(tm) XP 2600+, MMX, 3DNow, ~2.1GHz
    Memory: 1024MB RAM
    Page File: 365MB used, 2096MB available
    Windows Dir: C:\WINNT
    DirectX Version: DirectX 9.0b (4.09.0000.0902)
    DX Setup Parameters: None
    DxDiag Version: 5.03.0001.0902 32bit Unicode
  19. zodiac

    zodiac TS Rookie

    Tanx for the help, I solved the problem. Scsi was already first in my boot order. Only by removing the OS from the WD ata drive it would boot from my new sata drive.
  20. jackt283

    jackt283 TS Rookie

    Ethernet Driver problems

    Hi, just installed XP Pro on a friends computer, we didn't format or anything, and we have lost a bunch of drivers. The problem is we don't have the motherboard disks with us, and upon trying to use the ASUS web page my friend had to commit suicide (not really). I downloaded video card drivers and sound drivers, but the Ethernet driver and the "SM BUS Controller" driver are still unfound.

    Can some one please direct me to a place where these drivers can be downloaded.

    Thanks muchly!

    Model: A7N8X-X Motherboard.
    (onboard ethernet).
  21. Didou

    Didou Bowtie extraordinair! Topic Starter Posts: 5,899

    Did you even bother reading the first page ? The link to the latest version of the drivers hasn't been updated but you would've found where to look.

    nForce 5.10 drivers (WinXP)
  22. Basil

    Basil TS Rookie

    A7N8X-X with AGP or PCI express

    I am thinking to buy a new videocard and I was wondering whether a PCI express would work just as well as any AGP card with this mobo.

    Thx a lot.
  23. Didou

    Didou Bowtie extraordinair! Topic Starter Posts: 5,899

    AGP only (read the first page).
  24. Prinsen

    Prinsen TS Rookie

    1 gb ddr400 pc3200 on Asus a7n8x 2.0 deluxe

    Hello

    I got the Asus a7n8x 2.0 deluxe board bios 1008!

    I bought a 1gb ddr400 pc3200 unknown brand, but it dont work with my board?

    My pal has a newer asus board for socket 939, i tested the memory on that board and it workd fine!

    What's wrong! Is it wrong brand?

    This is the memory!

    Memory
  25. d3a1i0

    d3a1i0 TS Rookie

    A7N8X Deluxe and USB Flash Drive Issues

    I have the A7N8X Deluxe board and a SanDisk Cruzer Mini (512MB). I have the board in a Thermaltake XaserV WinGo Series chassis with a Thermaltake Silent PurePower Standard 560W PSU. My problem is that I can not use my flash drive in USB ports 5 or 6 which are on top of this case. I can use it in USB ports 1, 2, 3, and 4 which are in back on the mobo. When plugged into the top (5 or 6) ports the light on the drive just flashes dimly. However, the ports work fine with my camera plugged into them. I have installed the latest drivers from Asus's site with no luck, obviously. The links in this article for drivers are no longer working, and I don't think it's a driver issue since it does work with my camera. Also, I have a hard time believing that it's a power issue with a 560W PSU. I'm using XP with SP2 so that's not it. I'm stumped :mad: , any suggestions.
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.