Usb optical mouse not working

By mooney12
Jan 22, 2014
Post New Reply
  1. Hi so yesterday, after I plugged my mouse back in after a night of it being unplugged.. it stopped working
    2 out of 4 usb ports get the red light to come on but the mouse wont move cursor or click.. its not showing in device manager either and nothing shows any problems in device manager
  2. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,384   +607

    Uninstall it from device manager, try again after a reboot.
  3. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    When I plug it in, it doesnt even show in device manager
  4. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,384   +607

    Oops, missed that. Does the mouse work on other computers? Do other mice work on this computer?
  5. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    It doesnt recognize my usb flash drive or phone storage, I dont have mouses to test
  6. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,384   +607

    In device manager, 'uninstall' everything related to USB, starting with 'usb hub'. Turn off PC. Take out power cord, open up your case. Take out the small battery on your motherboard. Press Power button multiple times, holding it in. Leave resting for 10 mins. Put battery back in, close up PC, connect up power cord, disconnect all USB devices. Start up PC, let it boot up, plug in keyboard. Log in, let it load, then start plugging devices in one by one. Confirm they are installing properly.
  7. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    I would take the battery out, but I dont know where its located on laptops, im running a gateway 6518gz if that helps.. do you know where it would be located?
  8. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    I uninstalled the drivers, they all installed upon boot up, didnt remove cmos battery as I dont think its possible on this laptop.. and also, when I plug something such as my phone it doesnt notify me in button bar
  9. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,384   +607

    Take out the standard laptop battery pack instead of the "CMOS battery.

    Try it all again. Yes, upon boot the USB hub should reinstall itself.

    If it doesn't work, try installing the latest BIOS firmware and motherboard drivers for the laptop.
  10. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    Ive tried the battery thing, and reinstalling usb drivers doesnt work, and for my gateway 6518gz I cant find drivers for mobo or bios ANYWHERE.. so is there anything else I can do before I take it to geeksquad?
  11. mooney12

    mooney12 TechSpot Member Topic Starter Posts: 69

    Screw it lol, this laptop is 8 years old, I think its time for a replacement.. ill just buy a refurbished one from bestbuy... thanks anyway dude.. I appreciate your willingness to help
     
  12. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,384   +607

    No problem, sucks we couldn't solve it.

    8 yrs is indeed very old for a laptop, and it could actually be the USB ports on the mobo dying.. :(


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.