TechSpot

Windows 7 PC, Random Freezes

By lcoperfield
Aug 26, 2013
Post New Reply
  1. Intel Core i7 920, Asus Rampage Extreme 2, 2x SATA2 500GB WD Caviar Blue in RAID 0, 3x 2GB OCZ Triple Channel Kit 1300Mhz, ASUS ATI 4870 1GB (it gets really hot... MemIO sensor is close to 90 C), Corsair 750Watt PSU, Win 7 x64 Ultimate.

    I get random freezes about once per hour. I ran memtest for 4 passes and nothing found. I didnt test the dims seperately though... What concerns me is that minidumps are not created... It has frozen around 10 times now and only one minidump was created. I know its not much but any help or suggestions would be appreciated.
     

    Attached Files:

  2. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    "ASUS ATI 4870 1GB (it gets really hot... MemIO sensor is close to 90 C)"... Are the fans running properly and is it dust free?
     
  3. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    Yes. Fan working properly and everything is dust free.
     
  4. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    Could anyone give me a hint about the minidump? Any help would be appreciated. Thanks in advance.
     
  5. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    Test your memory using Memtest86:
    http://www.memtest.org/
    Run at least 7 passes and you may want to try another video card. The minidump just shows general Windows instability, so your memory might be okay
     
  6. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    Ran 8 passes of the Memtest and everything seems fine. I ve noticed lately that the crashes happen only if I leave a video of youtube paused in the background.
     
  7. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    Do you have the latest versions of Adobe Flash, Shockwave, and Java installed?
     
  8. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    Yes all of the above are on the latest versions.
     
  9. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    Replace the ATI video card...
     
  10. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    Its very rare now that I manually set the ATI fan at 100%. But I guess its the card that causes the problem.
     
  11. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    What was the video card fan speed originally set at... 50%?
     
     
  12. lcoperfield

    lcoperfield TS Rookie Topic Starter Posts: 22

    No it was set at auto...
     
  13. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 20,871   +165

    Okay, if the video card is not causing too much trouble now, you can wait till it fails all together
     


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.