Windows update, simply won't update

By poertner_1274
Aug 1, 2003
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. I am trying to update windows XP, and I go to scan for updates, and it finds 9 of them. So I try to install them all at once. It ususally tells you when you have to install one seperately. Well I go through the screen that says accept, then it goes to the web page dialog box for windows update. It is stuck on preparing to download for 7 hours. I have restarted it, restarted my computer, all to no avail. I have even tried to install them one at a time, that has no luck either.

    Recent changes:
    Completely uninstall Nero 5.5.5.4 (remove all registry settings ahead and nero)
    Install Nero 6

    If anyone else is experiencing this problem or has a solution I would greatly appreciate it.
  2. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    I have tried this solution that worked for others, and it won't work for me.

    One other thing I thougth about trying was going back to a restore point from a few days ago and trying that way. I will give that a shot when I get home, unless somene has something else here
  3. iss

    iss TechSpot Chancellor Posts: 2,896

    wasnt their some sort of patch released not to long ago to resolve problems with windows update?
  4. JSR

    JSR Banned Posts: 730

    try utilizing your system restore

    or just flat out reinstall the os .....more corruption issues i believe ..........
    unless of course nero 6 erased your hard drive :grinthumb that's a joke, poert
  5. LNCPapa

    LNCPapa TS Special Forces Posts: 4,271   +257

    No - it's the discussion box on your IE status bar. Turn it off and go back to the windows update site. It's under View>Explorer Bar>Discuss

    I had that problem once myself.

    LNCPapa
  6. Phantasm66

    Phantasm66 Newcomer, in training Posts: 6,504

    And if its not that, clear out ALL temporary internet files.
  7. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    I have cleared all temp internet files as well as cleared wutemp, and it still doesn't work.

    I will try the status bar thing when I get home papa.

    JSR, I would be so pissed if Nero did that, as far as reinstalling goes, I need to, but don't want to have to reinstall everything :(
  8. JSR

    JSR Banned Posts: 730

    no, i here ya

    do what papa/phant says.......but, it will not lose anything............just repair windows...............so, yeah, it does take me about twenty minutes to get that accomplished, but, anything corrupt will have been repaired.......the thing that seals this approach if what papa/phant doesn't work, is that you will have to update with all of your critical files............there's your test
    oh, and if by chance, it has been awhile since you last backed up your drive.......after the repair, updates/do the backup, until nero gets that issue resolved
  9. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    Papa, I've got a problem now. I tried to do that discussion thing you said. Now everytime I open IE it asks me to input a discussion channel. I am glad I did this at work before I got home, because that would piss me off if everytime I open a new window it asks me for a discussion channel.

    Anyway do you know how to turn it off? Also I have never clicked on that or done anything with it before.
  10. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    New update, it appears that problem only persisted when I had the original window open that I went to discuss on. Once I closed that it quit asking. Just a little clarification on that part.


    I think I am now down to restoring
  11. iss

    iss TechSpot Chancellor Posts: 2,896

    I did have the same thing happen to me once. turned out that the windows installer was corrupted. have you tried installing anything since uninstalling nero?( besides windows updates that is) I didnt have the option to restore at the time since I was using windows 98 then. hope restore works for you since I have seen corruption of the windows installer cause problems with the restore function in ME and XP.

    if restore doesnt work or if you want to check prior to trying a restore you could run system file checker. by opening a command prompt and typing.

    sfc/scannow

    this will have windows scan all protected files.
     
  12. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    Well restore didn't work, but I am checking the files now. I hope that is a solution iss, because I am about to simply give up and let it be.
  13. poertner_1274

    poertner_1274 secroF laicepS topShceT Topic Starter Posts: 4,745

    Well that didn't work either, I am content on just giving up on it. It has been such a headache and I have been searching the net, and pretty much everything leads to format and reinstall, if you cannot get one of the above solutions to work. :( We'll see how long it takes me to do that.
  14. iss

    iss TechSpot Chancellor Posts: 2,896

    sorry to hear that but I had a feeling that restore wasnt going to work. before you throw the computer out the window. ( if SFC doesnt help.) you could try using recovery console by booting off the XP disk.

    my guess would be that nero 6 caused corruption in your windows installer.

    or you could try a repair install here is an excellent article on it.

    http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm
  15. Nic

    Nic TechSpot Paladin Posts: 1,928

    Try looking in 'Internet Options' under 'Security' tab. Select 'Trusted Sites' zone and then click on 'Default Level'. This may not work, but its worth a try just in case something changed your settings. You might also try adding the microsoft website to the trusted sites list on that tab. No guarantees that any of this will work, but it shouldn't take long to try out. Good luck!
  16. JSR

    JSR Banned Posts: 730

    that, is a cool site, iss

    nifty nifty nifty :grinthumb
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.