AMD Catalyst 13.12 WHQL drivers released

By on December 19, 2013, 10:30 AM
amd, catalyst, gpu, graphics card, driver, whql, amd catalyst

It's that time again, where those with an AMD Radeon graphics card get to update their drivers to a new version. Catalyst 13.12 was released yesterday as a WHQL-certified driver, available on operating systems from Windows Vista to Windows 8.1.

If you've been running the Catalyst 13.11 Beta v9.5 driver there haven't been many changes, but if you're coming from the last WHQL release in September, there are several new features. The entire line-up of R-series GPUs, from the R9 290X to the R7 240, are now officially supported, while several games (including Metro: Last Light as seen above) have received improved CrossFire scaling and new Enduro profiles.

Frame pacing support for multi-GPU setups is included in this driver with limited support: it's only supported in DirectX 10 and DirectX 11 applications at resolutions up to 2560 x 1600 on single displays. Support for frame pacing for those with Eyefinity multi-display or 4K setups will be coming in a future beta driver update, scheduled for January 2014.

There's also a range of bug fixes and patches included in the driver, which you can download from our driver section in either the 64-bit or 32-bit versions.




User Comments: 25

Got something to say? Post a comment
1 person liked this | howzz1854 said:

Where is that Mantle they promised.

GhostRyder GhostRyder said:

Nice, ill be downloading this when I get home!

JC713 JC713 said:

I tried downloading and installing these yesterday with no prevail. The one I downloaded from the desktop site downloaded and the Catalyst install manager came up, but didnt detect a new driver (even though I am still on 13.9). I tried the mobile one (I have a laptop), that one didnt even download a driver, it just downloaded a 45kb file and said it finished downloading...

And... why is there no mention of any BF4 performance improvements? The game has been out for almost 2 months. AMD should have done some optimization by now.

howzz1854 said:

I tried downloading and installing these yesterday with no prevail. The one I downloaded from the desktop site downloaded and the Catalyst install manager came up, but didnt detect a new driver (even though I am still on 13.9). I tried the mobile one (I have a laptop), that one didnt even download a driver, it just downloaded a 45kb file and said it finished downloading...

And... why is there no mention of any BF4 performance improvements? The game has been out for almost 2 months. AMD should have done some optimization by now.

I think in the previous 4 beta iterations they were focusing on ironing out the bugs and crashes. at least from 13.11 beta 7 all the way to beta 9.4, my game no longer crashes. it'll be nice if they can make some progress on optimization, AKA Mantle that was promised to be released in December.

Eddo22 said:

Your not the only one to notice that JC713. I upgraded from 13.4 and it's still showing 13.4. I would recommend using AMD Cleanup Utility if on Windows 7. Be Advised: I don't know if Windows 8 is still having problems with AMD Cleanup Utility and add/remove programs or not.

GhostRyder GhostRyder said:

I think in the previous 4 beta iterations they were focusing on ironing out the bugs and crashes. at least from 13.11 beta 7 all the way to beta 9.4, my game no longer crashes. it'll be nice if they can make some progress on optimization, AKA Mantle that was promised to be released in December.

The Mantle Optimization is set for end of December now as ive heard/read. As far as the game running well, ive got Quadfire HD6990's maintaining a steady 45-60 FPS in Eyefinity Mode.

I tried downloading and installing these yesterday with no prevail. The one I downloaded from the desktop site downloaded and the Catalyst install manager came up, but didnt detect a new driver (even though I am still on 13.9). I tried the mobile one (I have a laptop), that one didnt even download a driver, it just downloaded a 45kb file and said it finished downloading...

And... why is there no mention of any BF4 performance improvements? The game has been out for almost 2 months. AMD should have done some optimization by now.

Odd, not sure then, let me try when I get home, im running on beta 13.11 I think 8 so let me see what happens.

howzz1854 said:

I think in the previous 4 beta iterations they were focusing on ironing out the bugs and crashes. at least from 13.11 beta 7 all the way to beta 9.4, my game no longer crashes. it'll be nice if they can make some progress on optimization, AKA Mantle that was promised to be released in December.

The Mantle Optimization is set for end of December now as ive heard/read. As far as the game running well, ive got Quadfire HD6990's maintaining a steady 45-60 FPS in Eyefinity Mode.

I tried downloading and installing these yesterday with no prevail. The one I downloaded from the desktop site downloaded and the Catalyst install manager came up, but didnt detect a new driver (even though I am still on 13.9). I tried the mobile one (I have a laptop), that one didnt even download a driver, it just downloaded a 45kb file and said it finished downloading...

And... why is there no mention of any BF4 performance improvements? The game has been out for almost 2 months. AMD should have done some optimization by now.

Odd, not sure then, let me try when I get home, im running on beta 13.11 I think 8 so let me see what happens.

I am running my game 45~60fps as well @2550X1440 Ultra. but that doesn't mean there's no room for improvement.

I was already running 45~50fps during first year of BF3, but over the years ATI improved their drivers and I was able to run it at 65fps at the same settings.

1 person liked this | amstech amstech, TechSpot Enthusiast, said:

Great screenshot! I just beat Last Light (8 hours 16 minutes), it was pretty fun...clunky, sometimes weird, but fun. Much better when you fight along side the little alien dude! My 670 ran it on Very High/+Tess/16X AF (no SSAO) @ 1600p very well. I let GeForce experience optimize the game, 45-60FPS (thanks again to my good friend FRAPS) throughout and quite smooth.

GhostRyder GhostRyder said:

I am running my game 45~60fps as well @2550X1440 Ultra. but that doesn't mean there's no room for improvement.

I was already running 45~50fps during first year of BF3, but over the years ATI improved their drivers and I was able to run it at 65fps at the same settings.

When I first started BF3, I had a pair of PNY GTX 580 LC editions (Those ones with all in one LC attached) keeping the game around on a 1080p screen at Ultra 60FPS, but decided I wanted more GPU power with Dual GPU cards when I grabbed 3 monitors and because newegg messed up my order, I could no longer order GTX 590's because of stock problems. Ended up with a pair of HD 6990s which I added liquid blocks to later and with that I keep 60FPS on ultra with the DUO running in Eyefinity mode. BF4 is the first to not keep a constant 60FPS on Ultra in Eyefinity mode (Turning down AA seems to help but im a nut for quality) though bumping my core clocks to 980mhz seems to do the trick, ive decided to upgrade. Theres room for improvement for sure, but im actually shocked at how well they run in Quadfire on it, the drivers are actually doing quite a nice job keeping Eyefinity and running on ultra while maintaining above 45 FPS which I consider to be a good area (Overclocked I get 55-60 it seems pretty constant with a few spikes in the big maps).

howzz1854 said:

I am running my game 45~60fps as well @2550X1440 Ultra. but that doesn't mean there's no room for improvement.

I was already running 45~50fps during first year of BF3, but over the years ATI improved their drivers and I was able to run it at 65fps at the same settings.

When I first started BF3, I had a pair of PNY GTX 580 LC editions (Those ones with all in one LC attached) keeping the game around on a 1080p screen at Ultra 60FPS, but decided I wanted more GPU power with Dual GPU cards when I grabbed 3 monitors and because newegg messed up my order, I could no longer order GTX 590's because of stock problems. Ended up with a pair of HD 6990s which I added liquid blocks to later and with that I keep 60FPS on ultra with the DUO running in Eyefinity mode. BF4 is the first to not keep a constant 60FPS on Ultra in Eyefinity mode (Turning down AA seems to help but im a nut for quality) though bumping my core clocks to 980mhz seems to do the trick, ive decided to upgrade. Theres room for improvement for sure, but im actually shocked at how well they run in Quadfire on it, the drivers are actually doing quite a nice job keeping Eyefinity and running on ultra while maintaining above 45 FPS which I consider to be a good area (Overclocked I get 55-60 it seems pretty constant with a few spikes in the big maps).

I have my HD7950 overclocked from 725mhz to 1200mhz core, and 1250mem to 1600mem since the day it came out. and my 3770K is clocked from 3.5ghz to 4.8ghz with a custom water loop (single 360mm rad up top, single 120mm rad in the back with industrial D5 pump). but you have to remember, the majority of the population don't have the kind of power that you and I enjoy. so you and I can afford running high res at 60fps, most of the people I talk to with average systems struggle to keep up at 30fps in medium settings. compare to BF3 performance, BF4 still has a long way to in terms of game/driver optimization.

howzz1854 said:

Just came home and installed 13.12. having the same problem. the driver installed, but somehow catalyst info still says 13.11 even tho device manager confirmed the display driver version has been updated. nice job AMD. tried clean install the same thing.

tomkaten tomkaten said:

Same for me, Howzz. It installed fine, reports the old version number. I don't care though, as long as it works

howzz1854 said:

Same for me, Howzz. It installed fine, reports the old version number. I don't care though, as long as it works

ok... after ******* around with it for god knows how many hours. it's not my fault. something is wacky with this release. I tried uninstalling all the ATI drivers, installed the new one. and Catalyst wouldn't even display a version number, after burner just leaves the version number blank. however, if you look at device manager, it does say the display driver version is 13.251 as oppose to 12.250.18 (13.11 beta 9.4 I was using).

it may be just me, but I noticed it ran not as well in BF4, so I reverted everything back and installed the last 13.11 beta 9.4 I was running.

and before you say anything, tons of people on guru3d, and techpowerup are having the exact same issue, and poor fellas also tried exactly the same thing I did and came to the exact same conclusion. ******* a, wish I had read their posts instead of wasting hours of my time.

GhostRyder GhostRyder said:

ok... after ****ing around with it for god knows how many hours. it's not my fault. something is wacky with this release. I tried uninstalling all the ATI drivers, installed the new one. and Catalyst wouldn't even display a version number, after burner just leaves the version number blank. however, if you look at device manager, it does say the display driver version is 13.251 as oppose to 12.250.18 (13.11 beta 9.4 I was using).

it may be just me, but I noticed it ran not as well in BF4, so I reverted everything back and installed the last 13.11 beta 9.4 I was running.

and before you say anything, tons of people on guru3d, and techpowerup are having the exact same issue, and poor fellas also tried exactly the same thing I did and came to the exact same conclusion. ****ing a, wish I had read their posts instead of wasting hours of my time.

Your right, there's some bug it seems with the displayed version, though I know it is the new version because like you said it displays that driver version in device manager, just not in CCC. Odd bug, they must have been missed that somehow in the debug :P. I ran BF4 last night and it seemed fine to me honestly, I didnt see any performance jumps or drops so it really stayed exactly the same to me. The only game I did notice something was since they put it on the cover of this driver I tried Metro Last Light and it seemed to improve across the board, I cant run it in Ultra still with Eyefinity running, but it did run better all around mostly because it didn't hover at using only 30-50% of my 4 GPU's and actually punched the throttle a bit more. Didn't care enough to try any other games, but whatever seems like a good release to me excluding the stupidity of a bug like that.

howzz1854 said:

Maybe the server I was playing on last night in BF4 was laggy. like I said I wasn't sure if it really did perform worse. maybe I'll give it another shot tonight when I get home. but it's good to hear that Metro got a bit of a boost.

GhostRyder GhostRyder said:

Maybe the server I was playing on last night in BF4 was laggy. like I said I wasn't sure if it really did perform worse. maybe I'll give it another shot tonight when I get home. but it's good to hear that Metro got a bit of a boost.

Indeed, though I still cant run it in eyefinity and keep a rough 60 on Ultra settings sadly . That probably wont happen now till I get either my tri-fire 290X setup or the Rumured Mt. Vesuvius Dual GPU card.

But since that was the headline of 13.12, felt like I had to try that game and see if it really did go up more than like 5%. I always ran it at ultra before, now its a much more steady 60FPS it seems which is what I wanted.

JC713 JC713 said:

Your not the only one to notice that JC713. I upgraded from 13.4 and it's still showing 13.4. I would recommend using AMD Cleanup Utility if on Windows 7. Be Advised: I don't know if Windows 8 is still having problems with AMD Cleanup Utility and add/remove programs or not.

I tried to uninstall it manually through the add/remove programs, but when I went to install it, it didnt detect my GPU... ugh AMD...

GhostRyder GhostRyder said:

I tried to uninstall it manually through the add/remove programs, but when I went to install it, it didnt detect my GPU... ugh AMD...

That's odd, I didn't have that problem at all, all I had was the showing 13.11 on the display. Everything else was working like a champ, what gpu you running again @JC713

JC713 JC713 said:

That's odd, I didn't have that problem at all, all I had was the showing 13.11 on the display. Everything else was working like a champ, what gpu you running again @JC713

ATI Mobility Radeon 5730

GhostRyder GhostRyder said:

ATI Mobility Radeon 5730

Odd, im guessing you got it to work now correct? But for me I did not have any problem uninstalling then re-installing the driver.

JC713 JC713 said:

Odd, im guessing you got it to work now correct? But for me I did not have any problem uninstalling then re-installing the driver.

When I uninstall, it works. But then, when I go to install, it doesnt detect my GPU.

GhostRyder GhostRyder said:

When I uninstall, it works. But then, when I go to install, it doesnt detect my GPU.

Quite odd, maybe its something to do with that series of GPU or mobile, not sure honestly sorry bro. I tried completely uninstalling and full clean install on my system and it picked up my 6990's, dont know what the problem is, is it being reported elsewhere?

JC713 JC713 said:

So I searched up on the AMD Forums and I found that a lot of other people are having the same issue with the mobility driver, where it just downloads a 45 kb file. Well, someone provided me with a direct download and it works! So my issues are solved @GhostRyder.

GhostRyder GhostRyder said:

So I searched up on the AMD Forums and I found that a lot of other people are having the same issue with the mobility driver, where it just downloads a 45 kb file. Well, someone provided me with a direct download and it works! So my issues are solved @GhostRyder.

@JC713 So it was the mobility driver, ok cool glad it got fixed!

JC713 JC713 said:

@JC713 So it was the mobility driver, ok cool glad it got fixed!

Yeah the mobility driver is weird. You have to download this 1 mb tool that determines your system and whether your laptop is compatible, then it has to download the driver, and that is where things went wrong.

Load all comments...

Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...
Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.