TechSpot

All the tests for direct 3d device are succesful, but

By angellie
Dec 25, 2004
  1. When i'm tryping to open RCT3, i get a "failed to create D3D device" error message. I have a SiS 650-651-M650-740 video card. Microsoft game advisor says i have the best comp possible for this game, and yet it won't work...
    What do i have to change to make it work?


    Thank you
     
  2. shadow_29

    shadow_29 TS Rookie Posts: 211

    first of all check you have the latest version of drivers and direct x and opengl with you,then try reinstalling the game.

    good luck
     
  3. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    Done, done and done, but it still doesn't work :confused:
     
  4. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 24,177   +19

    Hello and welcome to Techspot.

    Click start run and type dxdiag check which version of DirectX you are running then click the display tab and run the direct draw and direct 3d tests. Make sure that direct draw acceleration direct 3d acceleration and direct agp texture acceleration are all enabled

    After you have run the above tests post back with the results and which version of DirectX you are using.

    It may be that a new graphics card is in order as a lot of todays games require a much more powerful card than the one you currently have.

    Regards Howard :wave: :wave:

    P.S please will you fill in your complete system specs in your user profile at the top of the page(click on edit profile)
     
  5. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    I did those tests like a million and a half times in the last 2 days and they are always successful and all enabled. This is what it gives me

    Machine name: CICERO-SNSC6YGU
    Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 1 (2600.xpsp2.030422-1633)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: GBT___
    System Model: AWRDACPI
    BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
    Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.00GHz, ~2.0GHz
    Memory: 480MB RAM
    Page File: 179MB used, 943MB available
    Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
    DX Setup Parameters: /PackageInstall
    DxDiag Version: 5.03.0001.0904 32bit Unicode


    Registry: OK
    DDraw Status: Enabled
    D3D Status: Enabled
    AGP Status: Enabled
    DDraw Test Result: All tests were successful.
    D3D7 Test Result: All tests were successful.
    D3D8 Test Result: All tests were successful.
    D3D9 Test Result: All tests were successful.

    Microsoft game advisor still says my comp is top notch :confused:

    World of Warcraft works perfectly well too...
     
  6. shadow_29

    shadow_29 TS Rookie Posts: 211

    well there doesnt seem to be anything wrong in your post.it might be the game itself,reinstall it and try to get hold of a different copy if you can from someone.by the way how much memory does you card have?
     
  7. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    My card has 32.0 MB ( I think, im not really sure where to look for that stuff...)


    By the way, I just tried installing it on my dads comp, and it gives me the same thing.......
     
  8. shadow_29

    shadow_29 TS Rookie Posts: 211

    well then there youm go,if yourdad comp has a different video card and specs. there is the proof that something wrong with the game itself,try and get adifferent copy of the game itself.is the game in a cd or dvd???.
     
  9. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    It's a PC CD-ROM...

    so you don't think I need to get a new video card???
     
  10. shadow_29

    shadow_29 TS Rookie Posts: 211

    well i wouldnt suggest you get ahead of yourself.first thing that i would tell you to do is find out where the problem actually lise -in the game ,in you card, in your cpu or your ram.since you dont have a very popular card its hard to find out its issues.like i told you earlier try the game on someone elses sytem instead of your dad's like you said earlier to get an idea where the problem lies.it might turn out that you go ahead and buy a flashy new video card for 100$ upwards only to find that the problem was with something else.
     
  11. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    I know i'm bugging the hell out of everybody, but plz bare with me...

    So i went to get a new copy and it still says the "failed to create 3D device" error message...

    the thing is I don't know where the problem is cuz WoW works and the requirements are 64 MB 3D graphics with 4 GB HD and RCT3 aska for a 32 MB card with 600 MB HD, and it doesnt work


    Plus all the DxDiag tests are succesful
     
  12. angellie

    angellie TS Rookie Topic Starter Posts: 16

    nvm me, atari e-mailed me that only ATI radeon and geforce card works:(

    *on my way to the store*
     
  13. shadow_29

    shadow_29 TS Rookie Posts: 211

    good that you finally got it cleared up.dont skimp on the video ram this time.

    good luck
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...