TechSpot

GeForce FX 5500 Crashes

By Omaster
Aug 31, 2007
  1. I've had some issues with my PC ever since I upgraded my graphics card from that stupid intel one that came with it to a geforce fx 5500. Sometimes when i'm playing games the sound just goes away and I have to restart the game and sometimes my entire PC before I get the sound back. Also, it sometimes crashes randomly in the middle of a game and my computer completely freezes, so I cant do CTRL+ALT+Delete/Esc or anything and my mouse wont move either. Whenever that happens I have to switch the power off and then on to restart my PC. My specs are:

    Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
    Memory: 1280MB RAM
    Page file: 472MB used, 1461MB available
    DirectX Version: DirectX 9.0c

    Graphics Card: NVIDIA GeForce FX 5500 256MB AGP
    Main Driver: nv4_disp.dll
    Version: 6.14.0011.6218

    Sound Device: Realtek AC97 Audio
    Driver: ALCXWDM.SYS
    Version: 5.10.0000.5490

    If you need anymore info just ask.
    Please help me out cause its really pissing me off, thank you.
     
  2. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    Did you uninstall the driver for your old graphics card before installing the new one?
     
  3. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    I cant remember it was a few months ago, is there a way I can check?
     
  4. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    If you know how to boot into safe mode then you can have a look in devive manager/ display adapters. I usually uninstall all display adapters then boot normally and install the new one again. 9 times out of 10 it works fine.
     
  5. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    I went into safe mode and looked at it, the only thing that was there was my new card, the old one wasn't on the list.
     
  6. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    Was your original card a built in one? If so, did you disable it in your bios?
     
  7. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    yes it was a built in one, and i'm not sure if I disabled it in my bios, how would I check?
     
  8. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    You will have to consult your mobo manual for that.
     
  9. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    well, from what I can tell, there's no trace of my old card or its drivers. Can you think of anything else that could be the problem?
     
  10. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    Does dxdiag report any problems?

    Click the Start button, select run, then type dxdiag.
     
  11. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    Went through it, did all the tests as well, no problems found.
     
  12. Rik

    Rik Banned Posts: 3,814

    Next, get speedfan from the downloads section and get it to check for any temperature problems.

    Also, what make and wattage psu (power supply unit) do you have? And how many amps on the +12 volt rail?
     
  13. Omaster

    Omaster TS Rookie Topic Starter

    the speedfan thing says this:
    Fan1: 3214 RPM (though it keeps changing)
    Fan2: 0 RPM
    Fan3: 0 RPM

    the following change constantly:
    Temp1: 40C
    Temp2: 46C
    Temp3: 128C (a flame sign is shown on the left of this)
    HD0: 43C
    Temp1: 22C

    My psu says:
    Model: LSE9901B1250
    INPUT: 100-240V- 50/60Hz 1.5A
    OUTPUT: 12V 1.46A 50W MAX
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...