TechSpot

Half full Maxtor 3100 says NOT ALLOCATED

By annaoldenhave
Aug 11, 2006
  1. My extrenal drive from Maxtor (3100, 300 gigabyte) does not respond anymore. When looking at it via "my computer" etc it gets recognized as online. But it says NOT ALLOCATED. When testing it with the diagnostic tool of the 3100 maxtor I get the message : PASS.

    What is wrong?
    Are my data lost?

    Please keep your answers simple; I am not a technical expert.

    Thanks a lot for your help in advance
    Greetings Anna oldenhave
     
  2. korrupt

    korrupt TS Rookie Posts: 716

    Have you checked for hardware problems such as faulty IDE cables etc?

    Regards,

    Korrupt
     
  3. annaoldenhave

    annaoldenhave TS Rookie Topic Starter

    Hi!

    Is that a cable inside the PC?
    I have a Lacie external hard disk connected now, and this one works OK.
    The Maxtor is not used at the moment
     
  4. Samstoned

    Samstoned TechSpot Paladin Posts: 1,018

    you can try to
    open box remove drive if ide
    open machine
    look at cables if the 1st or 2nd cable has a empty connector plug it in
    set the jumpers on drive to slave
    of course machine is unplugged from wall when doing this
    boot up
    watch for xp to run chkdsk
    do not let it run(if you can)
    if you don't see the hdd in explorer
    go to disk manager and assign a drive letter
    if you see it without a size and can't access lookup how to take possion of drive
    good idea to feel drive should feel it spinning
    don't touch exposed circuits
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...