TechSpot

mic not working on asus mobo/w soundmax driver

By mackel53
Mar 11, 2006
  1. my mic keeps not working after a start up and a stand by?? why is this happening

    i ve tried uninstalling the driver and reinstalling it and it worked but then ill i said after my comp comes out of stand by or a restart the mic won't work

    then i have to uninstall, reboot, reinstall, reboot and finally i can use it......untill i goes to stand by or it reboots.

    any ideas would be very helpful
     
  2. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    isn't anyone knowledgable about this??

    plz help
     
  3. mailpup

    mailpup TS Special Forces Posts: 6,980   +362

    Try going to your motherboard's website to see if there is a newer soundcard driver. I went to the Soundmax site and found that they do not have drivers there. They refer you to the different manufacturers for their customized drivers.
     
  4. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    i was using the soundmax driver from asus website

    could it be my bios need updating?
     
  5. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    could updating my bios mess with OC settings?
     
  6. rickatnight11

    rickatnight11 TS Rookie Posts: 20

    1.) Is it a regular circular-plug microphone or a usb mic?
    2.) Are you using the front mic jack or the one in the back.
    3.) How many speakers are you using on your machine besides the mic?
     
  7. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    its a regurlar mic/w circular-plug, im using the jack in the back,and i have normal speakers/w a little subwoofer.

    and i can't update my bios cuz i found out i it messes up my OC settings
     
  8. rickatnight11

    rickatnight11 TS Rookie Posts: 20

    Make sure in your Audio Control Panel that your sound card is the default device for mic recording. Are there any other symptoms or any more information you can give us that might be related to this problem. Is it only when returning from Hibernation or Standbye?
     
  9. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    i went to sounds and audio devices and checked to see what default settings were and it said soundmax

    so that was ok and then i don't know why i did but i went to test hardware (usually doesn't) work, but to my suprise my mic was working and i didn't have to uninstall and reinstall hehe.

    ill see how it goes for a few days and report back if any more problems occur

    thanks for all your help
     
  10. rickatnight11

    rickatnight11 TS Rookie Posts: 20

    It's all gravy, baby!
     
  11. mackel53

    mackel53 TS Rookie Topic Starter

    found the problem everytime i restart my comp or it comes out of hibernation, stand by my audio settings are defaulted to the FRONT PANEL MIC setting.

    so i just have to click that off

    i did that b4 but i didn't think restart, hibernation, and stand by would default the settings so i guess i kinda overlooked dbl checking there

    thank for all your help
     
  12. rickatnight11

    rickatnight11 TS Rookie Posts: 20

    I thought it had something to do with that setting. I didn't know that hibernation would change it.
     
  13. trentoliver

    trentoliver TS Rookie

    Asus A3AC Microphone not working

    I have an ASUS A3AC and the built in microphone doesn't work. When I first purchased the laptop it worked fine, however I've had to use the recovery cds and reinstall windows, and now it's not working. When I go to the audio settings, it doesn't show up as an option, nor is it recognised by Skype, or any audio recording programs.

    I've re-installed all the drivers I can find, however it still won't recognise that the microphone is there.

    I would REALLY appreciate some help.

    Thanks

    Trent
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...