TechSpot

PC powers up by itself when plugged in

By hakobian
Oct 30, 2008
  1. hi everyone,


    just built a pc, when i plug in the power cord, the pc automatically powers up before i get a chance to switch it on manually from the power button on the front of the case. any ideas guys?


    thank you in advance, oshin.
     
  2. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Power button stuck! Disconnect it and see.
     
  3. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    ive checked that but no luck :(
     
  4. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    You mean you disconnected it and no dice?
     
  5. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    Could be a faulty power supply
     
  6. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    yeah ive disconnected and no luck. the psu is brand new fresh from the box, the system runs fine with no problems so i dont think it would be that. is there anythin i can change in bios?
     
  7. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Does it shut down when given the command?
     
  8. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    it shuts down fine when given the command
     
  9. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Check your network adapter settings for 'start on lan' and 'start on .....' whatever.


    edit: check Bios for this also (wake or start or whatever)
     
  10. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    is this in the bios?
     
  11. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    There is likely a Bios setting and will definately be one if you look at the network adapter (Network Connections) in Control Panel.
     
  12. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    CHEERS-THANKS!!! CHEERS-THANKS!!! CHEERS-THANKS!!! sorted, i disabled start on lan. thanks again.
     
  13. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Alas -I think they call that 'commercial advertising' here - please delete that reference. I am glad to have helped.
     
  14. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    opps, sorry, i'll delete it now. thanks again tho!
     
  15. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    I was just going to post "reset the bios"... glad you got it sorted ;)
     
  16. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Yeah, TM, but I plod. A new build, I start at that then work my way into the Bios and OS.

    Whatever works, but I like a linear approach even if it is somewhat my own.

    :)
     
  17. Tmagic650

    Tmagic650 TS Ambassador Posts: 17,244   +234

    I will go into the bios on the first boot into the OS... Set the time and date, then set the boot order. Go through all the settings quickly to check defaults. Boot or wake on LAN, Modem or Network are all off by default most of the time
     
  18. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    As do I, BUT, you have to assume at the start that these posters HAVE done that or you spend HOURS teaching them to install an OS and ALL the hardware.

    No time for that.

    I troubleshoot.
     
  19. hakobian

    hakobian TS Rookie Topic Starter

    thanks again everyone! :) dont know if you guys know, but red alert 3 is released tomorrow!!! also pes 2009 on ps2 :)
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...