TechSpot

Still no resolution to my fps problem!!

By Shoupie080
Sep 13, 2006
  1. Ok just to recap my system:

    P4 3.0
    S-ATA
    1 GB of DDR RAM.
    600 watt 12V ATX BFG PSU
    ATI Radeon X1900 XT 512 memory 625 clock speed PCI-E



    I am extremely careful about spyware, adware, and viruses. I have nothing running that isn't important. My computer is moded so that it now has 7 fans and all my wires and cables are hidden to allow airflow. The computer sits in an air conditioned room that stays at 69 degrees. When I first bought the pc I had an ATI x700 pci-E and got like 145 fps now with this monster card I get 35-100 jumpy fps in CS:source. I cant figure out why this is happening. With my specs I shouldn't be getting such bad jumpy fps. My motherboard is the only stock thing in my pc so i'm wondering if that could be a bottleneck but my friend has a ****ty mobo as well and gets good fps.

    help please
     
  2. Rage_3K_Moiz

    Rage_3K_Moiz Sith Lord Posts: 5,431   +28

    What about ur PSU? How many amps does it have on the +12V rails and how many rails does it have? Also, CS: Source would need a better processor if ur running it with all details maxed out(AA and AF maxed too) since it would bottleneck quite a bit.
     
  3. Shoupie080

    Shoupie080 TS Rookie Topic Starter Posts: 67

    Here's a link to my PSU:

    http://www.bfgtech.com/power_supply_600W.html

    and it has Dual 12V Rails (20 amps per rail)

    it's just upsetting knowing that my buddy has a p4 2.8 and a cheap $100 nvidia vid card and is avg 50-60 steady fps....let me know what you think it might be.

    thanks
     
  4. riekmaharg2

    riekmaharg2 TS Rookie Posts: 137

    Try updating the drivers for your graphics card.
     
  5. Omicron91

    Omicron91 TS Rookie

    -Update drivers
    -Adjust pagefile size maybe?
    -Maybe think about defragging/formatting or using the defrag tool included with steam to get your textures where they should be on the HD.
     
  6. Shoupie080

    Shoupie080 TS Rookie Topic Starter Posts: 67

    Yeh I have the most recent drivers from ATI...also my page file is adjusted as well...I defrag my hd on a weekly basis...I didn't know that steam had its own defrag tool..where is that located and how do i use it?

    thanks again
     
  7. Rage_3K_Moiz

    Rage_3K_Moiz Sith Lord Posts: 5,431   +28

    Don't bother about that it probably does the same thing as the Windows Defrag utility. One more thing, have u patched the game to the latest version?
     
  8. Shoupie080

    Shoupie080 TS Rookie Topic Starter Posts: 67

    By patched do you mean let it update itself automatically....then yes its "100%" ready....ummm here's a question:

    does playing against bots created by yourself make it run slower? Because i'm temporarily on dial up at home now so the only time i can play is against bots...would that effect my fps at all?
     
  9. Rage_3K_Moiz

    Rage_3K_Moiz Sith Lord Posts: 5,431   +28

    Yes it definitely would. I have 2 of those cards in Crossfire mode and when I add around 11-13 bots, it gives the same jumpy FPS problem. Try lowering the no. of bots to see if it solves the problem.
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...