TechSpot

Annoying pause when windows boots

By doodlez55555
Aug 23, 2007
  1. Hello everyone. Whenever I turn on my computer on the boot screen with black background and the windows xp logo in the center along with the bar below the logo, there is a pause there for about 4 seconds (By a pause meaning the bar at the bottom of the logo does not continue. It's frozen). After the 4 seconds, the bar starts moving and I get into windows. I do not know why this is happening. It started happening the day I built this computer.

    Specs:
    -Windows Xp Pro
    -SP2
    -Dual core 1.80 ghz
    -P5K MB
    -ATI x1650 pro
    -2 GB RAM DDR2
    -160 GB Seagate Barracuda SATA

    Thank you everyone~
     
  2. AlbertLionheart

    AlbertLionheart TechSpot Chancellor Posts: 2,026

    If I have understood your timing, this happening at the boot where Windows is loading drivers. Have you added a new device to the system recently?
     
  3. doodlez55555

    doodlez55555 TS Rookie Topic Starter

  4. BlameCanada

    BlameCanada TS Rookie Posts: 320

    Downoad BootVis Tutorial HERE

    That may tell you where the pause is.
     
  5. jobeard

    jobeard TS Ambassador Posts: 9,343   +622

    disconnect from the Internet and then boot -- do you get the same 4sec delay?
     
  6. doodlez55555

    doodlez55555 TS Rookie Topic Starter

    Yes, after disconnecting my internet, I still get the delay.
     
  7. AlbertLionheart

    AlbertLionheart TechSpot Chancellor Posts: 2,026

    Try booting from the CD, enter repair console and and then run fixmbr.
    But I still think BootVis is the best idea.
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...