ESATA hard drive vanishing

By AlanHo
May 27, 2008
  1. Vista 32
    ASUS P5KC Mobo
    Intel Q6600 CPU
    Antec 650 W PSU
    Two SATA 320 GB internal drives connected to SATA slots 1 and 2 of 4
    An external ASUS eSATA and USB2 enclosure with WD 640 GB SATA hard drive connected to an eSATA port on the computer.

    The external eSATA hard drive works fine after a reboot but after a few hours it vanishes and cannot be found by Explorer or the Control panel even though it has not been accessed to modify, delete or add files. A reboot finds the drive and it works again for a while.

    I have an eSATA backplate port connected to slot 3 on the mobo. The mobo also has an integral eSATA port on the back. The problem occurs when I connect the external drive to either of these ports.

    The external enclosure also has a USB2 connection - if I use this the problem does not occur indicating that the hard drive itself is OK.

    Any suggestions?
  2. megamawax

    megamawax TS Rookie

    Did you happen to find a solution to this? I'm having what is probably a similar problem in that my drive is detected via USB, but not at all via eSATA.
  3. AlanHo

    AlanHo TS Rookie Topic Starter

    I am afraid this is not going to help you.

    My problem seems to have gone away - the external drive is now performing OK - despite me not consciously doing anything about it.
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...