TechSpot

Is it worth it to upgrade to Win 7?

By munch2477
Oct 4, 2010
Post New Reply
  1. I have about a 5-6 year old computer (Inspiron 6000) with 2 gigs ram, 60gb 5400 rpm hard drive, 128 mb ati radeon x300 graphics, 15.4 WSXGA+ screen, Pentium M, 1.86GHZ - 2 MEGB - 533FSB.

    I am currently running xp pro.

    Would it be worth it for me to wipe out my system and install windows 7 or will it be better to just sit with xp until my system dies? Will I benefit from having windows 7 or is my system not good enough to get the full benefits? Thanks
     
  2. SNGX1275

    SNGX1275 TS Forces Special Posts: 12,690   +337

    Unless you can get it for $30 (was student price when it released) I'd just stick with XP. I don't think it is worth spending money on for that machine.

    If you turn features off and slim it down it will run fine, but then you miss some of the things about 7 that distinguish it from XP. So I'd just stick with XP.
     
  3. munch2477

    munch2477 TS Rookie Topic Starter Posts: 149

    That's what I was thinking. I'm just gonna ride it out til this bad boy dies
     
  4. bazz2004

    bazz2004 TS Maniac Posts: 530   +63

    Windows 7 boots up much faster but apart from that I haven't found my experience improved much. Also, some XP programs won't run properly under Windows 7 which can be a real nuisance.
     
  5. Leeky

    Leeky TS Evangelist Posts: 4,378   +99

    I don't think you'd see any improvement in boot times with older hardware, but I could be wrong.

    Also, some issues with XP compatability can be resolved by using XP mode, available with Professional and Ultimate editions of Windows 7.

    Another way around it is to use a virtual OS, using something like Vmware, or Sun's Virtualbox. I use the latter to great effect with my automotive diagnostic software that will only run on XP on previous installations. It works a treat! :)

    If you can get student discount (or know a student!) then you can get a genuine copy of Windows 7 Professional (Ultimate was also offered here in UK) for under £40 delivered (or $30 ish USD). This would be well worth getting at such a low pricepoint, its what I use myself. :)
     
  6. nismo91

    nismo91 TS Guru Posts: 1,004   +11

    i doubt the X300 gonna work with 7's aero, cause ati didn't release a specific driver that makes it work. it works with vista aero though.
     
  7. DjKraid

    DjKraid TS Maniac Posts: 640   +16

    #Leeky - everything can't be fixed with the compatibility mode, for ex. PunkBuster doesn't work properly in w7...no mater what you do you can't get it to work...

    #bazz2004 - one more improvement is that you don't need to run disk defragmenter as often as in WinXP

    Personally I like w7, it's fast, easy to use / user friendly, it doesn't eat up all the ram that the computer has, it doesn't ask if you are sure about that you are sure about that you are sure (like vista) and it looks rly good :)

    but to the point...I wouldn't upgrade to w7, it's not worth it...
     
  8. Leeky

    Leeky TS Evangelist Posts: 4,378   +99

    Nope, thats why I run Virtualbox with a Virtual XP machine, which doesn't really seem any slower than physically running it from my experiences.
     
  9. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 11,055   +970

    I think you'd run into with issues getting drivers for your machine. I have a 6 year old computer on which I ran the "Vista Upgrade Advisor". That told me It would be unlikely the drivers would be made available for Vista. (In hindsight, that was a stroke of good fortune).

    If you must persist in this venture, there is an upgrade advisor program for Windows 7 also;

    http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/upgrade-advisor.aspx
     
  10. bazz2004

    bazz2004 TS Maniac Posts: 530   +63

    Upgrading to Windows 7 Professional for XP mode was a big mistake for me. After reverting to Home Premium I found VMware Player, which is freeware, to be brilliant. It runs XP as a virtual OS within Windows 7. Good point about not needing to defrag much. I do wonder if that happens in the background because mine never seems to need doing.
     
  11. DjKraid

    DjKraid TS Maniac Posts: 640   +16

    then again I don't think that my computer can handle that :/ but we will just have to wait and see, I get a new rig today :)
     
     


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.