Need drivers

By Ado13
Apr 6, 2013
Post New Reply
  1. Driver for model IBM 8123Y2S (ThinkCentre A51) for Microsoft Windows XP Professional
    Device
    Name: Multimedia Audio Controller
    Hardware ID PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_02F71014&REV_03
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_02F71014 <---- Device ID matches with our database
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&CC_040100
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&CC_0401


    Compatible ID:
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&REV_03
    PCI\VEN_8086&DEV_266E
    PCI\VEN_8086&CC_040100
    PCI\VEN_8086&CC_0401
    PCI\VEN_8086
    PCI\CC_040100
    PCI\CC_0401
    Version ,1970-01-01
  2. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

  3. JC713

    JC713 TechSpot Evangelist Posts: 6,725   +874

    Interesting, those are the same drivers I used to use for my IBM. Try going to device manager and right clicking on the audio device and click "Update Drivers"
  4. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

    I tryed that to but its the same the blue screen appears and my pc shots down
  5. JC713

    JC713 TechSpot Evangelist Posts: 6,725   +874

    Did you search online for drivers? Or vise versa (from file)?
  6. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

    I searched online
  7. LookinAround

    LookinAround TechSpot Chancellor Posts: 8,358   +167

    Go to the Lenovo support site for your computer model? (a good place to start) Looks like you need ADI Soundmax drivers, not Realtek
  8. JC713

    JC713 TechSpot Evangelist Posts: 6,725   +874

    What is interesting is that I installed a Realtek driver on my old machine and it succeeded but was listed as soundmax in the control panel. Odd stuff.
  9. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

    I installed the ADI SoundMAX audio driver and I dont have sound, when I try to install the Realtek drivers the blue screen stops me and restarts my pc. I have IBM ThinkCentre A51 8123 so the ADI driver should work because I got it from lenovo website. My sound card is listed in the device manager with a yellow !
    Edit:
    When I try to install the universal soundmax drivers I get a eror the hda bus driver is requaierd but not found
  10. LookinAround

    LookinAround TechSpot Chancellor Posts: 8,358   +167

    Fyi.. There two different audio standards. The original standard was called "AC97" and newer is High Definition (HD). Your computer is AC97 audio. If you installing a driver which says your missing hda bus driver tells me you're trying to install a Soundmax HD driver. HD which will never work on your machine. (any driver with the words "High Definition" or HD is high def)

    That said, look in Add/Remove Programs and uninstall anything there for Realtek or Soundmax. Then try reinstall the Soundmax driver from Lenovo. (Note none of those Lenovo drivers are HD)

    /* EDIT */
    If the problem persists do the following
    List any Problem devices
    • Make sure devices are connected and powered on
    • Click Start->Run, enter: msinfo32. Click the + sign next to Components to expand it
    • Click Problem Devices. Anything appear?
    • If yes, click on it, Ctrl-A to select all, Ctrl-C to copy it, Ctrl-V to paste into next post
    • On the other hand, if no devices are listed, tell me so
    Generate and attach a DirectX report
    • Click Start->Run, enter dxdiag and click OK
      ===> If you’re running 32 bit Windows, dxdiag will launch on its own
      ===> If you’re running 64 bit Windows, you’ll see 64-bit DxDiag. Click it to launch the 64-bit version of dxdiag
    • Notice progress in lower left window corner
    • When done, click Save Information button and save as a text file to your Desktop
    • Attach it to your next post by clicking the Upload a File button
  11. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

    Ok I did as you asked I reinstalled the drivers from lenovo, I installd the AC’97 from here http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=pos1R4000146
    The msinfo32 says:
    Multimedia Audio Controller PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_02F71014&REV_03\3&61AAA01&0&F2 This device is not configured correctly.

    Attached Files:

     
  12. Ado13

    Ado13 Newcomer, in training Topic Starter

    Ok I finally got it to work thank you all
  13. LookinAround

    LookinAround TechSpot Chancellor Posts: 8,358   +167

    :) (y)


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.