TechSpot

OEM DVD Burners and Vista Home Install

By premb
Oct 10, 2007
  1. ******* RESOLVED **********


    Hi

    I am having problems using Vista with Sony NEC Optiarc SuperMulti (AD-7170A) OEM DVD Burner.(http://www.tigerdirect.com/applicat...451-1000&CMP=EMC-TIGEREMAIL&SRCCODE=WEM1474C).
    I have built a Intel Core Due desktop as below. I have my HD0 (IDE) with slave jumper setting connected to the slave side of the IDE cable and the DVD burner with Master jumper settings connected to the master side of the IDE cable (all 3 DVD burner I tried). I initially had problems installing when using a OEM DVD Burner - idvd16dd. So I replaced it with Sony DVD burner - retail DRU-840A. The system then ran fine, I could install Vista Home premium, then the Drivers for my graphic card, other drivers for my motherboard IP35-E (DirectX9, audio etc), Norton AV 2007 and update the vista and Norton online.
    After this, I replaced the DRU-840A with a cheaper OEM Sony NEC AD-7170A to reduce the cost. However, after I installed the new DVD burner, the system will not boot correctly , when Boot from DVD, it gave me an option to repair, which I did, but without success. After a few tries , not it does not even boot from DVD. I changed the boot order in several fashion but no success. I removed my IDE hard drive to load Vista on my second SATA HD, but when I boot from DVD, it goes to 'Verifying DMI pool Data', stay there for like 20 minutes and the errors out 'Couldn't find BootMGR'

    Case -- ATX Mid-Tower (ULT31795)
    Motherboards -- IP35-E ATX
    CPU (Processor) -- Intel core duo 2 E6750
    Graphic Cards/Video Cards -- PNY GeForce 7600GS , PCI Express, 512MB DDR
    Memory -- 2GB (2x1GB) PC26400 DDR2 800Mhz 240-pin DIMMs crucial
    Software (O/S) -- Vista Home Premium OEM
    Hard Drive0 -- 200 GB ATA Maxtor L01P200 200GB 7200RPM 8MB
    Hard Drive1 -- HITACHI Deskstar T7K500 HDT725025VLA380 (0A33423) 250GB 7200 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s Hard Drive OEM
    DVD Writer -- 16 x Writer idvd16dd / Sony NEC AD-7170A / Sony DRU-840A
    Power Supply -- Coolmax V-500 - 500 W with 120 mm fan
    fans -- 1 x 120 mm + 2 x 80 mm


    any suggestions?
     
  2. tipstir

    tipstir TS Ambassador Posts: 2,393   +108

    Are you using cable select (CS) on these drives?
    Make sure the DVDRW is on (CS) on the other IDE channel or make it Master Secondary IDE.
     
  3. premb

    premb TS Rookie Topic Starter

    HI, I was successful using the 840A with DVDRW as Master and HD as slave, so I did the same for AD7170A but this did not work. I also tried to flip the jumper setting and cable ends as DVDRW as Slave and HD as master and this does not even recognize my DVD RW now (while booting)
    1. if I do my DVDRW on cs - do I use the slave en on the IDE cable to DVDRW and leave the HD on Master settings? what is "other IDE channel"

    2. How do you make is "Master Secondary" or is it same as slave setting?
     
  4. premb

    premb TS Rookie Topic Starter

    problem resolved after calling microsoft support. we couldn't find out what was wrong but the following steps helped to resolved. I kept my DVD burner - Sony DRU840A as master , IDE HD as Slave and connected a secondary DVD (Idvd16DD) as external (slave). This step took us to a point where I got past the 'BOOTMGR is missing' and started to see 'Boot from CD or DVD...' However, i got stuck at this step. I removed the external USB DVD burner and re-boot and it went successfully. However, It still dones not see my second HD (SATA) and shows a extra Floppy drive (I do not have a floppy drive)
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...