PC hangs when detecting SATA devices, but only during cold boot

By orondf
Jul 19, 2013
Post New Reply
  1. Hi,

    I recently am having the same problem every time I turn on my PC; It hangs right before displaying the connected SATA devices, but after a reboot, it works perfectly.
    I keep my PC on most of the time, so this isn't very annoying, but should I be worried about this?

    Specs: <2.5 year old PC
    Intel Core i5-2400 @ up to 3.8 GHz (Turbo Boost + OC)
    CoolerMaster Hyper 212+
    Gigabyte Z68MA-D2H-B3
    G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 1600 CL9 @ 1866 MHz OC
    On SATA Port #2 (SATA3-1): Western Digital Caviar Blue 500GB SATA3 HDD
    On SATA Port #3 (SATA2-2): LG GH24NS DVD-RW Burner
    On SATA Port #4 (SATA2-3): Seagate ST3500320AS 500GB HDDPSU: Thermaltake TR2 RX 450W
  2. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,428   +618

    Update mobo drivers maybe. I'd say it's mobo/SATA controller locking up.
  3. orondf

    orondf TechSpot Member Topic Starter Posts: 95

    My drivers are up to date.
    Also, I don't understand why a driver can affect something that happens before windows is even loaded.
  4. St1ckM4n

    St1ckM4n TechSpot Evangelist Posts: 3,428   +618

    When I say mobo drivers, I actually mean the BIOS. This comes before any hardware or software drivers.
  5. orondf

    orondf TechSpot Member Topic Starter Posts: 95

    I have the latest BIOS as well.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.