TechSpot

Problems with Asus P5N E-SLI

By darkavenger143
Nov 11, 2009
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Hello All,

    I am using Asus P5N E-SLI motherboard from past 2 years.

    Recently I am experiencing BIOS problems. The System is not booting properly. I get a long beep indicating that it failed to detect RAM. But when i shuffle the RAM for many times, it will start. Not sure the problems is with RAM slots.

    Initially I was using Partriot Extreme 2X1 GB RAM (4-4-4-12). I replaced it with Transcend 2GB 800 Mhz RAM. But the problem still persists. Infact it is increasing day by day and I am not able to boot the system properly.

    My Config is as follows,

    Processor - Core2Duo E4500
    Mother Board - Asus P5n E-SLI
    RAM - Transcend 800Mhz 2GB
    HDD - Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 250 GB
    Video Card - XFX 8800GT 512 MB Extreme
    PSU - Cooler Master 600w Extreme

    Kindly suggest.
  2. MetalX

    MetalX TechSpot Chancellor Posts: 1,909

    Try flashing the BIOS to a newer version. The motherboard manual should explain how to do so. Another thing that might help is using canned air to clean out the RAM slots of any dust that may have accumulated in them.

    I have a very similar motherboard to yours (I'm running a P5N32-E SLI) and my motherboard is also about 2 years old. I had problems with my RAM a while back and flashing the BIOS/cleaning out the memory slots solved them for me.
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.