TechSpot

Realtek AC'97 audio for VIA (no sound)

By Delta Sins
Jul 19, 2011
Post New Reply
  1. Alright, I recently bought a new mother board (Intel LGA 775 Processor Motherboard VIA PT880PRO + VIA 8237) and it has on-board audio. The audio is a Realtek AC'97 audio, I have downloaded the drivers for it, nothing, installed the drivers from the disk, and that help a little, it gave me barely any sound even with my speakers and volume mixer at 100%, but when I could hear sound it sounded like a distant echo. I also have Vista-32 bit, if any of you could help me that would be greatly appreciated.
     
  2. DjKraid

    DjKraid TS Guru Posts: 537   +21

    Have you tried with other speakers or headphones?
     
  3. Ultiweap

    Ultiweap TS Enthusiast Posts: 606

    Realtek AC97 card there are different type..and thus different driver mentioning Realtek AC97 so try some other one. If you had Windows 7 you may have it easily by Windows Update.
     
  4. DjKraid

    DjKraid TS Guru Posts: 537   +21

  5. Coodu

    Coodu TS Booster Posts: 173

    In this situation I download Aida64 Trial..

    http://www.aida64.com/downloads/a64xe

    Once installed you can view your windows devices from the left hand side, and then select your audio device from there. It should give you the exact details (Chipset/Model Name/ID etc) that you need to locate the driver.

    It's a bit strange that the disc drivers didn't help much though, as they should be the correct software...
     
  6. Rabbit01

    Rabbit01 TS Evangelist Posts: 787   +58

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...