SATA drive problem

By ralphw
Jan 4, 2009
  1. I have a weird problem with a Samsung sata drive.

    When the pc boots up the bios cannot see the drive, nor is it seen by XP, if I then press the reset button the drive is seen in the bios and works fine in XP.
    This happens every time the pc is started, I've tried the drive on all 4 sata connectors with the same result.
  2. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    I would suspect slow spin-up of the drive on cold boot.

    Check your mobo manual for Bios settings that allow more time for the drive to get up to speed.
  3. ralphw

    ralphw TS Rookie Topic Starter

    I've disabled quick boot in the BIOS, hasn't made any difference.
    I've noticed that the XP logo displayed during boot up is noticably dimmer when the sata drive is connected.
  4. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

    Could be a psu problem due to demand on cold boot.

    Run Everest and report the Computer-Sensor voltages;
  5. ralphw

    ralphw TS Rookie Topic Starter

    Thanks CCT, I managed to effect a cure by disabling the Via SATA connectors & using the Promise SATA connectors & drivers, according to the mobo manual they should work together
    but they won't for me.
    Seems to have cured it for the moment anyway.
  6. CCT

    CCT TS Evangelist Posts: 2,653   +6

Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...