TechSpot

Setup did not find any hard disk drives installed in your computer

By smartboy
Aug 24, 2011
Post New Reply
  1. Heres my problem , so my computer dvd and cd drives failed i kept getting mssg select boot device and reboot. then i used a cd drive fromanother computer connected it with xp windows cd and now im getting error in setup"setup did not find any hard disk drives installed in your computer" please help this computer used to work fine before and was xp before..thankyou in advance!
     
  2. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    Check you bios settings if it is detecting your HDD.

    /edit/

    Check also the jumper settings of the CD drive
     
  3. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    what do u mean hdd ? settings where?

    igetwhat ur saying press 'F2 and settings but what exactly and jumper settings?
     
  4. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    Can you give a description of the CD drive? Is it using IDE? If it is make the jumper settings to Primary Master then on the HDD set it to slave.

    [​IMG]

    /edit/

    It would be helpful if you specify your specs, like what is your BIOS is it AMI or others, your HDD, SATA or IDE as well as size, and also for the CD.

    Based on your first post you are reinstalling XP, thus you are getting that error message.

    Have you tried this one, Removing the CD drive and setting the HDD as the first Boot device on your BIOS, then boot normally?
     
  5. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    1, 2 and 4 are being used its a lg disc compact


    It starts up with primary master hard disk error press f4 to resume

    auto detecting usb mass storage devices 00 usb mass storage devies foundand confgired. atapi cdrom sm hl dl st GCE 8527b\

    Intel corporation D845GVSR DESKTOP BOARD
    SERIAL NUMBER AZSR42217140
    VA84510A.86A.0030.P10.0402160229

    INTEL (R) PENTIUM (R) 4 PRCESSOR, 2A GHZ

    255MB SYSTEM RAM
     
  6. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    THE FIRST PIORTITY BOOT SETTING

    all my booting devices have failed.. im usingaboot device that i took out fromanother computer sothis is the first and only piorty boot setting.
     
  7. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    whats hdd? hard diskdrive? where do i found infromation about itidont know.
     
  8. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    Remove the CD drive.

    Boot your PC. Go to BIOS setup. Set everything to Default (something like pressing F9, or selecting Load Optimal Settings)

    Now is your HDD detected?
     
  9. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    ok holdonthere is a optimal defualt thing ill try it one minute
     
  10. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

  11. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    no only 1st flopp drive is showingup
     
  12. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    It's not being detected.

    Carefully remove the IDE and power cable of the HDD and put it again tightly. Same with the other end of the cable that connects to the board

    [​IMG]
     
  13. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    idont know if this is related?

    underadvanced > Ide Config.
    IdeController : Both
    PCI IDE BUS MASTER :Enabled
    Hard Disk Predelay: Disabled
    Primary Ide Master: Wdc ROM MODEL MAMMOTH
    PRIMARY IDE SLAVE : NOT DETECTED
    SEC ID MASTER AND ID SLAVE NOT DETECTED ASWELL
     
  14. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    Where is this cablesir? Because i think this might be the problem i did mess with the cablesaccidently.
     
  15. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    Ok i have removedall cables andwiresthat go to cd anddvd drives
     
  16. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    Don't connect the CD yet.

    One at a time. HDD first. We'll deal with the CD later

    refer to post #4

    set the jumper to master
     
  17. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    where is this hdd?
     
  18. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    omgi seethe hddd there is no wire connected to it at all is it suppose to be?
     
  19. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    Nope. Must be connected, both power and data cable.

    Refer to #12
     
  20. smartboy

    smartboy TS Rookie Topic Starter

    ok i did but i still am getting nothing no detection ireconected themtoo one more question the ide cablehas 2 outputs leading from the mother board output i used the end one not the middleone.
     
  21. WinXPert

    WinXPert TS Guru Posts: 445

    You can use any. Now if there is still no detection, try the other one on the motherboard.

    Also try the other molex

    [​IMG]

    Still have problems, Try a different power supply unit and IDE cable
     

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...