TechSpot

Sound card problems please help

By mickey2910
Jul 8, 2010
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Hi all
    I hope someone can help been on this for 2 weeks now.
    I have an asus p4r800 motherboard with a ac97 audio device. When i go into bios it says I have diabled this.
    I am trying to get sound from a prosound 5.1 card that i have fitted ci8738 but no joy .
    My surround sound kit is working fine but no joy with any music or films from the pc.
    I still have the little speaker next to the clock someone told me that needed to go .
    WHAT AM I MISSING????
    MANY THANKS
    mickey2910

    ps
    when i go to device manager it says the card and drivers are working fine
    I am also running xp pro
     
  2. raybay

    raybay TS Evangelist Posts: 10,716   +6

    What happens when you go into the BIOS and uncheck the disable?
    You might just want to download and reinstall the Blanket AC97 drivers... They cover most sound devices over the past three years.
     
  3. mickey2910

    mickey2910 TS Rookie Topic Starter

    ac97 drivers

    sorry I am trying to get sound from my 5.1 sound card I have fitted. Do I still need the ac97 drivers?

    The 5.1 card I have fitted says it is enabled and the drivers are working fine.
    I have the card wired up from optical out to optical in on my surround sound amp.
    does that help
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.