TechSpot

SoundBlaster Live problems

By freddunn
Sep 15, 2004
  1. When I bought my computer about 4 yrs ago it came pre-installed with Creative SoundBlaster Live. I was using win98SE.
    Using my music notation programme was a joy, because it had a "true" accordion sound.

    Yesterday I did an upgrade to winXP home, and to my horror the accordion sound is horrible.
    Any suggestions why it works fine with win98SE and not with XP, and what if anything can I do to restore it
    Thanks Fred
     
  2. Mictlantecuhtli

    Mictlantecuhtli TS Evangelist Posts: 4,345   +11

    Welcome to TechSpot Forums

    If you're using XP's own SB Live driver, install Creative's driver instead. AudioHQ should allow you to load a better sound bank.
     
  3. freddunn

    freddunn TS Rookie Topic Starter

    Thanks, I'll give that a try
     
  4. vegasgmc

    vegasgmc TechSpot Chancellor Posts: 1,377

    There is a patch on Creatives site for Win XP and 2000 to make the older SB cards work right. It was a rweal problem with the SB Live Values.
     
  5. Bug

    Bug TS Rookie Posts: 79

    They also used to have an issue where all the devices (video, network, usb, etc.) would try to take the same IRQ as the SB LIVE. Kind of like a magnet affect. The only resolution we could find was to remove the option for the BIOS to automatically select IRQ settings for the system and set them manually. A serios pain in tha xxx...
    Bug

    Edit: Just remembered, we had to go into the device manager and remove the ACPI compliant system and change to standard PC. Reboot, let everything redetect, and then it would work fine...
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...