TechSpot

System Process 99% when resuming from sleep when lid is opened

By milky
Jul 6, 2008
Topic Status:
Not open for further replies.
  1. Running XP pro SP2:

    When I open the lid of my laptop (power options are set to 'stand by' when closed) the system process jumps to 99% and stays there. when I look at Process Explorer, it doesn't show any sub-processes as being the cause:
    [​IMG]
    It doesn't seem to happen if I disable all network connections.
    I googled the issue some time ago (6 months or so) and remember finding something about the network connections affecting the system process after opening the lid, but can't seem to find it now.
    Any help would be appreciated.
  2. bobm

    bobm TS Rookie Posts: 39

    your Auto update is trying to connect to the web.
  3. milky

    milky TS Enthusiast Topic Starter Posts: 107

    which auto update? Windows Update is disabled. How do I resolve it?
  4. bobm

    bobm TS Rookie Posts: 39

    security (centre) and or any anti virus / maleware software you might have loaded
  5. milky

    milky TS Enthusiast Topic Starter Posts: 107

    Not running any antivirus/malware software.
    I appreciate the effort, bobm, but thats not the answer.
    anyone else have a suggestion?
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.