System reports wrong processor speed

By dxj
Mar 20, 2007
  1. I have a RAID 1 server with a 3.0GHZ processor. On occassion the POST screen reports the processor as 6.0GHZ and the BIOS screen reports it as 1.4GHZ. It may also return a "machine Check architecture error. After several reboots the error will go away and reappear later on a reboot. The BIOS does not allow BUS speed modifications and the Processor is locked out from overclocking. I see no jumpers on MB for this either.

    Does anyone have any ideas about what is going on with ?
  2. wolfram

    wolfram TechSpot Paladin Posts: 1,967   +9

    Do you have the latest BIOS for your motherboard?

    BTW, Welcome to Techspot!! :)
  3. MetalX

    MetalX TechSpot Chancellor Posts: 1,388

    If the CPU is dual core, that explains the 6.0 GHz, and if the processor has thermal throttling, that explains the 1.4GHz.
    1 person likes this.
  4. dxj

    dxj TS Rookie Topic Starter

    Yes latest BIOS. And thanx for responding.
  5. dxj

    dxj TS Rookie Topic Starter

    Non Dual Core

    The BIOS is the latest available and the Proessor is a P4 but not a dual core. Also, There is no thermal throttling option in my BIOS. I will post again later after I post the question to the manufacturer today.

  6. dxj

    dxj TS Rookie Topic Starter

    Signal marginality

    Thanx to all the responders. The issue appears to be marginality with voltage produced on mb and the processor spec for CPU core voltages.
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...