TechSpot

continuing problems with system crash

By nyduke
Jun 23, 2004
  1. i am continually having this problem with nascar 2003 and mvp baseball 2004. i am in the game playing when i get the dreaded blue screen or the i just kicked out of the game back to the desktop. the error messages are not the same but it always states driver problems with the vid or sound card. i have downloaded and installed the proper drivers thtat drivers headquarters had recommended and have switched the sound and vid cards around on the board. i have also tried different cards and still the same problem here are my system specs.

    SiSoftware Sandra

    System
    Host Name : DUKE
    User : Owner
    Domain : DUKE

    Processor
    Model : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
    Speed : 3.22GHz
    Performance Rating : PR4288 (estimated)
    SMT Support : 2 Unit(s)
    Type : Standard
    L2 On-board Cache : 512kB ECC Synchronous ATC (8-way sectored, 64 byte line size)

    Mainboard
    Bus(es) : AGP PCI IMB USB FireWire/1394 i2c/SMBus
    MP Support : 1 CPU(s)
    MP APIC : Yes
    System BIOS : Award Software International, Inc. F3
    Mainboard : VT8754-8237
    Total Memory : 1023MB DDR-SDRAM

    Chipset 1
    Model : Giga-Byte Technology ProSavageDDR P4X333 CPU to PCI Bridge
    Front Side Bus Speed : 4x 202MHz (808MHz data rate)
    Total Memory : 1024MB DDR-SDRAM
    Memory Bus Speed : 2x 202MHz (404MHz data rate)

    Video System
    Monitor/Panel : Default Monitor
    Monitor/Panel : Gateway VX920
    Adapter : NVIDIA GeForce FX 5600XT

    Physical Storage Devices
    Removable Drive : Floppy disk drive
    Hard Disk : IC35L120AVV207-1
    CD-ROM/DVD : IDE DVD-ROM 16X
    CD-ROM/DVD : WSM-52Z

    Logical Storage Devices
    1.44MB 3.5" (A:) : N/A
    Hard Disk (C:) : 115.0GB (88.3GB, 77% Free) (NTFS)
    CD-ROM/DVD (D:) : N/A
    Nr2003 (E:) : 444MB (0MB, 0% Free) (CDFS)

    Peripherals
    Serial/Parallel Port(s) : 2 COM / 1 LPT
    USB Controller/Hub : VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller
    USB Controller/Hub : VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller
    USB Controller/Hub : VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller
    USB Controller/Hub : Standard Enhanced PCI to USB Host Controller
    USB Controller/Hub : USB Root Hub
    USB Controller/Hub : USB Root Hub
    USB Controller/Hub : USB Root Hub
    USB Controller/Hub : USB Root Hub
    USB Controller/Hub : USB Printing Support
    FireWire/1394 Controller/Hub : OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
    Keyboard : Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
    Mouse : Microsoft USB IntelliMouse Optical (IntelliPoint)
    Human Interface : Logitech MOMO Racing (HID)
    Human Interface : Microsoft USB IntelliMouse Optical
    Human Interface : Logitech MOMO Racing USB

    MultiMedia Device(s)
    Device : Creative SB Audigy 2 (WDM)
    Device : Creative Game Port

    Printers and Faxes
    Model : hp deskjet 950c series

    Power Management
    AC Line Status : On-Line

    Operating System(s)
    Windows System : Microsoft Windows XP/2002 Home (Win32 x86) 5.01.2600 (Service Pack 1)

    Network Services
    Adapter : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
     
  2. Masque

    Masque TechSpot Chancellor Posts: 1,212

    Overall a nice setup. I would guess (and this is only a guess) that your Audigy card is what's giving you your issues. You say that they're the recommended drivers by Driver Headquarters but are they the most recent available from Creative's site? You also state moving cards around. Make sure this card is at least one slot away from the AGP slot (with hopefully no other cards taking that slot).

    On a side note, when updating your video drivers, have you used a driver cleaner to remove the old drivers first?

    Also, are there any patches or support available for those games indicating the type of issues you're experiencing....especially if it's 'only' those games?

    Just my $.02
     
  3. nyduke

    nyduke TS Rookie Topic Starter

    i have been to both sites and have the latest drivers. i have not used a driver cleaner but have uninstalled the way that both sites recommend. the cards are separated by an empty slot. both of the games i mentioned are quite video intensive and about all i am playing at this time. i have been to forums for the games and some have had similiar problems and have gone into the bios and disabled shadowing which i cannot do on this mob.
     
  4. RealBlackStuff

    RealBlackStuff TS Rookie Posts: 8,165

    What are the specs of your power-supply? It might be too weak, if it is only a generic 300W or similar.
     
  5. supernat

    supernat TS Rookie

    I am also having problems with my computer crashing and I have an Audigy 2 ZS Platinum. You'll find that a LOT of people on the internet are having these problems. I'm not so sure it's the card itself, but rather the 5.1 audio may be causing it. The reason I say that is that I removed the card and nothing crashed. I re-installed my motherboard sound (which is 5.1 audio) and it crashed again. The sound loops and computer hangs. I have a 600 Watt power suppy with a power control drive bay, very sweet power supply and it's all operating correctly.

    I've installed win2k, winxp, patched and unpatched, all cards removed except sound, cards inserted one at a time. Games always crash. I've given up and am just using my laptop instead until I can afford to get a non 5.1 sound card.

    Good luck,
    Chris
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.