TechSpot

No mixer devices? My sound isn't working...

By AFbusta17
Sep 30, 2005
  1. howard_hopkinso

    howard_hopkinso TS Rookie Posts: 25,948   +19

    Hello and welcome to Techspot.

    If your system is a pre built such as Dell/Gateway/HP etc. Go to your computer manufacturers website and download and install the audio drivers for your particular model of computer.

    If your system is custom built, then you need to go to your mobo manufacturers website and download the audio drivers for your particular model of mobo.

    Regards Howard :wave: :wave:
     
  2. jjeenniiffeerr

    jjeenniiffeerr TS Rookie

    hmm

    ggrrr im having the same problem !!

    i got that mixer device thing to go away
    by reinstaling Realtek AC'97

    but i still can't get music to play on ANY player.
     
  3. chrony420

    chrony420 TS Rookie

    Whats up dudes

    Restart your computer, when its starting up press delete. That will bring you to a screen, go to integrated peripherals and you will see HD Audio etc. probably disabled, enable it and press F10 to save it

    Problem solved
    Peace
     
  4. y8sroxx

    y8sroxx TS Rookie


    i have the exact same problem but i dont know how to find out were the sound card is at. og board sound -- i barely bought this computer on the first and the sound seems to have stopped it says i havent installed the sound mixer device and i cant add the hardware because my computer says there isnt any new hardware to be installed but if you know ANY site with ANY sound mixer device software i would greatly appreciate you letting me know
     
  5. DonkeyBoy

    DonkeyBoy TS Rookie

    Audio Devices not working

    I had this issue and discovered that my Windows Audio service had shut down for some reason.

    Go to Control Panel > Administrative Tools > Services
    then find the Windows Audio Service in the list
    If it is stopped, restart it.
     
  6. drawz

    drawz TS Rookie Posts: 31

    I wanna start by saying hello, I've recently had this problem twice now and both times it took different fixes i hope this helps everyone.

    1. goto control panel and then sound and audio devices if it says it detects no device try going to hardware should be the last tab, see if there is a device with a yellow "!" if so highlight that one and go into properties and then drivers, try to roll back the driver. That will solve a few of u guys who all of the sudden audio just quit working.

    2. you might just have the wrong audio driver installed as i did once. If your pc, motherboard, or soundcard came with a backup disk pop that baby in and goto
    control panel once again select add hardware. once you do this check all your hardware the one without the right driver should have the yellow "!" if not you might have to target them all and press next it will tell you if the device driver is installed correctly if so just press back untill you find the one u need to fix click finish when u find it and it should startup the install wizard in the install wizard u need to have your pc search on the cd rom so make sure to select that don't look on the internet for the driver that never works.

    3. open control panel and goto admin. tools and services as posted befor check the microsoft audio one make sure its on automatic and also check to see if the "universal plug and play device host" is set to automatic.

    4. try the bios one from the post above to enter bios restart your pc and press delete on the first screen make sure all your audio functions are enabled in your bios.

    ----------------------------------------------------------
    http://s1.bite-fight.us/bite/c.php?uid=92298


    hope this helps someone pls send me a msg if u need a better explanation of anything or if u find another way to fix this annoying bug
     
  7. tweakboy

    tweakboy TS Maniac Posts: 518

    This will happen from time to time with onboard sound. You must uninstall drivers if you see it in control panel, and reinstall the audio drivers from the mobo CD ,, GL,,
     
  8. Dazey606

    Dazey606 TS Rookie

    OK, i had the same problem for about 2 days now, BUT I FIXED IT WITHOUT ANY DOWNLOADS!! Heres how;; Control Panel>Administrative Tools>Service>(Should Be Under)>Windows Audio,,Click it once and then in the top left it will was say *Start* click it, if you now have sound it was because you disabled the sound somehow. Hope it Worx!!
    -David
     
  9. mounir99

    mounir99 TS Rookie

    confused

     
  10. NEED HELP!!!!

    NEED HELP!!!! TS Rookie

    Mixer device gone wrong

    Can some one help me PLEASE?!?!?!? I no CD and sound card thing and well.... My computer crashed and I couldnt go back to my windows so I went to my friends house and her dad help fix my coumputer but all my files got erased and now I have no sound... When I click the Advanced volume control It tells me that theres is no active mixer device. Then It tell me to go to add hard where but when ever I install some thing I still have no sound please I need help!!!!!!
     
  11. nickc

    nickc TechSpot Paladin Posts: 1,638

    u are going to have to get the drivers for the sound card some where. what is the sound card? no one can help without a little help, we are not mind readers.
     
     
  12. Littlethumper

    Littlethumper TS Rookie Posts: 49

    Did you try to go check your control panel and click to sound then you can see if you have somethin there like mine, it says Realtek high definition audio. See if this would help?
    If it still doesnt work, like what howard_hopkinso had said, you have to tell him the whole info of your system 'coz that helps them a lot.
     
  13. shab586

    shab586 TS Rookie

    no mixer devices

    my sound used to work perfectly. i did a system revovery on my cpu you nd itz like the first day i got it now. but right after i did that my sound stopped working. when i go to control panel nd try to go to advanced volume control it says no mixer devices. i dont kno wat to do. please someone help............
     
  14. Littlethumper

    Littlethumper TS Rookie Posts: 49

    are you using XP or vista? either one of them, you have to download an audio/sound driver that is compatible to your system.
    Like what nickc had said...
     
  15. buks schoeman

    buks schoeman TS Rookie

     
  16. nickc

    nickc TechSpot Paladin Posts: 1,638

    please let us know what the computer u're running is. we have to have make and model of mobo or the manufacture and model, before we can give any help. If u want to look it sounds to me like u need to install the drivers for the sound.
     
  17. zsaadat18

    zsaadat18 Banned

    Help??

    Hi, I have a Dell Dimension 5150, running Windows XP, Pentium 4 processors

    I had to restore my computer using the dell restoration disk, the only problem is that the restoration disk didn't come with the drivers. I have installed all the drivers I could, but I can't access volume control. It says that "there is no active device mixers", and to install it go to control panel... and somewhere else... it doesn't work at all. I installed the EVErest trial thing and here's what it says:

    under multimedia:

    -Windows Audio: it doesn't display anything
    -PCI/PnP Audio: SigmaTel STAC9220 A1 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] PCI


    -HD Audio: Nothing displayed
    -Open AL: Nothing displayed either.

    Also if it helps when I go under device manager there is an option for other devices... and it says PCI device but there is a yellow "!" beside it, when i try to install/update it, it is unsuccessful

    And under device manager when I go to sound, video, game controllers, all of the codecs/drivers are installed properly when I check, but the location is "unknown". So if you have any questions ask please, I really need some help. I have tried going to dell, and installing the drivers for audio that they have, but they either don't run and give me an error message, or just don't work. Please if you can HELP ME!!:(
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.