Realtek HD Audio Manager + 2.1 speakers - not working right

By OlegRu
Jan 2, 2012
Post New Reply
  1. I just got a brand new Klipsch Promedia 2.1 system for my laptop.

    These speakers have amazing ratings, and my friends who have had them before said the ones they had sounded amazing for them, and yet they, like me, notice the following problem in mine.

    The bass is great, but for some reason my system seems too bassy. Like I know I can turn down the subwoofer, but it's as if all the low/bassy sounds are always drowning out the higher/vocals, which always seem to be a bit dulled down.

    I have a Lenovo Y560p laptop with Realtek HD Audio. I was thinking perhaps I have this sound problem because it doesn't let me select 2.1 for my settings, and it's stuck on "stereo". I've tried downloading and installing drivers from Realtek's website.

    [​IMG]
  2. OlegRu

    OlegRu Newcomer, in training Topic Starter

    bump................................................
  3. Buckshot420

    Buckshot420 TechSpot Enthusiast Posts: 467

  4. nismo91

    nismo91 TechSpot Maniac Posts: 999   +11

    stereo format is fine for that klipsch. make sure you do not enable any bass boost, equalizer or other sort of enhancement features in the Realtek HD Audio Panel.

    or, go to control panel, sound, select realtek, go properties, enhancement tabs and ensure all is turned off.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.