TechSpot

Realtek RTL8139 Not working

By Kaiford
Apr 24, 2009
  1. The NIC of my laptop stop receiving packets the other day. I have been through the usual, reinstall drivers remove/disable firewalls and AV programs and still nothing.
    I ahve also reinstalled using the recovery discs and still the same.
    I have install Vista onto it and install the network driver and it works perfectly. So i install XP media Center ( which is its original OS ) and still no joy. i was wondering if anyone else has the problem or has seen it before.

    The Laptop can ping itself but nothing else

    Here is a copy of the ipconfig /all which all looks ok aswell

    Any help would be great received.

    C:\Documents and Settings\Carolyn>ipconfig /all

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : carolyn-pc
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Local Area Connection 2:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethe
    rnet NIC
    Physical Address. . . . . . . . . : 25-00-A2-12-21-22
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.9
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.55.252
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 24 April 2009 16:18:01
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 25 April 2009 16:18:01
     
  2. SNGX1275

    SNGX1275 TS Forces Special Posts: 10,714   +397

    Its probably just dead. I've had probably 3 8139s die on me.
     
  3. jdillman1502

    jdillman1502 TS Enthusiast Posts: 120

    FYI... your computer cant see the DNS server listed (it's on a different subnet). So you wont be able to access the web, or do any name resolution.
     
  4. LookinAround

    LookinAround Ex Tech Spotter Posts: 6,491   +183

    Note that your ipconfig indicates
    1) it's managed to connect to your router (192.168.1.1)
    2) At least to exchange data to get its IP address!(192.168.1.9) assigned by the router

    Have you also tried pinging the router as it clearly can communicate with it?!

    ping 192.168.1.1​


    Try this as well after booting into SAFE mode with networking and disabling any firewalls (tho again seems to be connecting to the router as it's currently configured for DHCP AND the router has assigned it an IP address!)
     
  5. Kaiford

    Kaiford TS Rookie Topic Starter

    The DNS is fine as it is many others work plugged into this router.

    In Safe mode the router and card show that it is connected ( Lights on both router and card light up and show data being passed ) but windows reports as being disconnected, so i cant ping.
    Also it cant ping when booted normally either.
    Also has i said before this card work perfectly fine with Vista but the original install of XP media centre just doesnt do anything.
     
  6. jobeard

    jobeard TS Ambassador Posts: 9,322   +622

    hmm; doubtful

    if so, you should be able
    • to ping the DNS address itself
    • also perform nslookup google.com and get the ipaddress reported to you

    get a command prompt and run
    netstat -r
    and post back the results
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...