TechSpot

Vista 32 and 64 crashes w/multimedia software like

By Moltar
Mar 16, 2008
  1. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    So an antivirus program that uses to much system resources can really make your computer bsod? do you think SP1 will help? The computer is still running with no problems so lets just keep hoping.
     
  2. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    No I didn't say that make your computer bsod?
    I said too much resource.

    It just so happens that your Trend caused a BSOD (and that DID happen)
    I recommended to remove it, and possibly get a lesser resourced IS
    As the MiniDumps pointed to Memory issues.

    Now I'm not going over that again !!

    Well, I did say "Well firstly do all the security updates for one."
     
  3. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    Well that you so much for your help. When i said SP1 i meant for vista. I guess I need to be more clear about things. Slysoft succesfully ripped 2 dvd's with no problems. Ill get in touch with jobeard about the server and maybe he can point me in right direction. Thanks again for your help.
     
  4. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    No don't do the SP1 just yet, there have been others reporting of issues (unrelated) after doing this
     
  5. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    I got another blue screen. This time a Driver_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. I have no idea why but as always here is my minidump. Sly soft was working fine and than I started another set of movies and yet again I got hit.
     
  6. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    Inside the 1 MiniDump:

    "Ancillary Function Driver for WinSock".

    Security updates again
    Also Zone Alarm can cause this
    WinsockFix program (out there in the wild) may fix it too
    sfc /scannow is always a good idea
    Can also be related to other programs interfering with Network (ie filesharing)

    It's a bit broard to confirm any single issue at this point.
     
  7. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    Alright I reinstalled my graphic drivers and that seems to have stopped the DRIVER_IRQL_.... But now of course I am getting the Memory_Managment again. Heres the minidump. I think were getting closer because there not nearly has frequent.
     
  8. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    Inside the 1 MiniDump:

    Ram again hey!
     
  9. peterdiva

    peterdiva TechSpot Ambassador Posts: 1,202

    Clearing the CMOS resets the RAM voltage. You need a higher voltage to run at timings of 4-4-4-12. Check the BIOS to see what it's set at.
     
  10. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    You know peterdiva, I've never grasped that exactly.
    I mean why doesn't optimized defaults work exactly.?

    I'm asking in this thread, just to get some clarity on it, and because I've seen others who have fixed issues adjusting these things too.
    Maybe I should check mine. Seeming I've never done it.
     
  11. peterdiva

    peterdiva TechSpot Ambassador Posts: 1,202

    It depends on the RAM. DDR2 800 at 4-4-4-12 is over-spec. It's guaranteed to work, but only if you manually set a higher voltage.
     
     
  12. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    so what do i need to set the voltages to? the bios is set to auto. im running on 2 of my 3 chips right now just to see what happens and it seems to be working. but you know maybe your right about the voltages. i mean it makes sence to have to up them to achieve a higher latency.
     
  13. peterdiva

    peterdiva TechSpot Ambassador Posts: 1,202

    Download CPU-Z and report back the timings from the memory tab. Stick with 2 sticks of RAM for the time being.
     
  14. kimsland

    kimsland Ex-TechSpotter Posts: 18,353

    Can I just Hijack this thread and throw mine in as well, please?
    Actually, it might help in comparison! (yes this is a support answer :) )

    [​IMG] [​IMG]

    So how do I read this 5.5.5.15 is that right?
    And should I do anything anyway?
     
  15. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    ok mine is 400 mhz, FSB 2.3, 5-5-5-18-22, and a CR of 2T

    i want to make it 4-4-4-12 what do i need to do?
     
  16. Moltar

    Moltar TS Rookie Topic Starter Posts: 57

    Well i seemed to have fixed the problem. It seems that the ram fan that came with my memory was shorting out my ram for some reason. Since I have taken it off there have been no problems. Thanks for the help guys it was much appreciated. I would still like help, however, with the memory latency issue and overclocking help if you could. Thanks again.
     
Topic Status:
Not open for further replies.


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...


Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.