Weekend tech reading: StarCraft II overheating bug confirmed

By Matthew
Aug 1, 2010
Post New Reply
  1. Blizzard confirms StarCraft II overheating bug Screens that are light on detail may make your system overheat if cooling is overall insufficient. This is because the game has nothing to do so it is primarily just working on drawing the screen very quickly. A temporary workaround is to go to your Documents\StarCraft II Beta\variables.txt file and add these lines: frameratecapglue=30 frameratecap=60 Koku Gamer

    Read the whole story
  2. dividebyzero

    dividebyzero trainee n00b Posts: 4,700   +586

    How much clout does the Starcraft 2 player base wield ?

    At the games launch AMD inform the world + dog that...

    Three days later and AMD are now supporting AA

    [cynicism follows]
    -a cynic might conclude that AMD held back on AA support until after comparitive graphics IQ reviews were published, and that if AA were so easily implemented in CCC in a matter of days, why aren't other (at present) AMD non-AA supported games afforded the same workaround [/cynicism ends...or does it?]
  3. Darkshadoe

    Darkshadoe TechSpot Maniac Posts: 451   +62

    "U.S. Copyright Group 'steal' competitor's website" - LMFAO

    Now the lawyers are pirating ... YARR!!
  4. treetops

    treetops TechSpot Evangelist Posts: 1,572   +41

    I just wanted to say thanks for posting about sc2 and those lawyers.
  5. TomSEA

    TomSEA TechSpot Chancellor Posts: 2,231   +314

    Heads up on that monitor - it's definitely a decent price for that size, but native resolution on that one is 1900x1080 instead of the usual 1900x1200 for most monitors of that size.

    Not a deal breaker for most - just an FYI.
  6. princeton

    princeton TechSpot Addict Posts: 1,716

    Actually most 27" I've seen are 2560x1440. Of course I haven't seen many of them but with 27" 1920x1080 won't look as good at it should.
  7. Matthew

    Matthew TechSpot Staff Topic Starter Posts: 6,020   +83 Staff Member

    Heh, most 27-inch desktop displays I've seen are 1080p. We must all be shopping on different planets. :)
  8. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 10,012   +715

    You're quite right about that. In fact it almost seems that the 27" size has probably been created to fill a vertical height niche, because of the shortness of the 16:9 aspect ratio as compared to the 16:10 computer standard. 24 or 25" 16:9 displays would appear too short compared to the same sizes in 16:10, so ya gotta bump up a couple inches diagonal so you don't lose screen height.

    I should add that this holds true across the board for 16:9 displays, obviously not just this particular size'

    I find it somewhat annoying that the 16:9 standard is being rammed down the computer user's throat. I figure that if you want 16:9, go watch your damned TV.

    Still cameras don't come anywhere close to 16:9 aspect. In fact, the 35mm format is 3:2,(or 16:10.66) which is a lot closer to 16:10 than it is to 16:9.

    The net result of the 16:9 format is too short of a display area when viewing portrait oriented photos, and excess black end banding when viewing landscape oriented images.
  9. dividebyzero

    dividebyzero trainee n00b Posts: 4,700   +586

    Presumeably some people are shopping at the Apple store (iMac 27" is 2560x1440) or Dell (likewise the U2711). Excepting the rare-on-the-ground NEC monitor that about covers 2650x1440.
  10. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 10,012   +715

    Even the 28" Hanns-G is 1920 X 1200.

    Apple is using a fluke size, which is more comparable to the 2560 X 1600 of a 30" panel. (Although that's a 16:10 standard)

    One thing I always give Apple credit for, is that they don't inflict TN panels on you. It's IPS or nothing.
  11. dividebyzero

    dividebyzero trainee n00b Posts: 4,700   +586

    Unfortunately with IPS pricing attached.
    Looks as though 16:10 is going to be the exclusive province of the 2560x1600 / 1600 x 1200 pro graphics S-IPS and H-IPS monitors
  12. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 10,012   +715

    Phooey, Apple pricing on top of IPS pricing....

    Anyway, Hewlett Packard to the Rescue...!

    Have a gander at this; http://www.amazon.com/gp/product/B0...ils?ie=UTF8&me=&qid=1280287474&sr=8-1&seller=

    I think that this is only 8 bit color depth as opposed to another 24 they sell that's 12 bit. I also think you can live comfortably with 8 bit color.
  13. dividebyzero

    dividebyzero trainee n00b Posts: 4,700   +586

    You beat me to the punch.
    I was just browsing this article which has the same link!
     
  14. Julio Franco

    Julio Franco TechSpot Editor Posts: 6,445   +269

    I've been using a 27-inch monitor for a few years now, one of the first Dell monitors of that size (2707WFP) that uses the same resolution of a standard 24-inch monitor but with a larger dot pitch, so things actually look bigger. It must be something to do with my eyes or perhaps a matter of personal preference but I can no longer stand the standard dot pitch of a 24 or 30-inch monitor, let alone the super high-res versions.
  15. Wendig0

    Wendig0 TechSpot Paladin Posts: 1,062   +69

    Thanks for posting the SC2 overheating story. I noticed that my primary graphics card was getting seriously hot (up to 105c) when I would go afk for a while. I also noticed idle framerates of up to 250fps, which is pure insanity, and I figured it was a bug in the fps calculations. Now it's working like a champ.
  16. Darth Shiv

    Darth Shiv TechSpot Evangelist Posts: 1,086   +154

    Methinks this is a graphics driver issue. You should be able to tell the graphics card to do the dumbest calculations and it not melt down.
  17. Darth Shiv

    Darth Shiv TechSpot Evangelist Posts: 1,086   +154

    Sorry not driver - definitely hardware cooling. Blizzard shouldn't need to "patch" this because they haven't done anything wrong. ATi/NV should be fixing this crap.
  18. Burty117

    Burty117 TechSpot Chancellor Posts: 2,364   +260

    Its true, a Graphics card shouldn't be able to burn itself out just because its working at full load. That is more an ATI Nvidia issue i would say. Bit harsh to blame it on Blizzard but then again they did lazily not fix this from the beta.
  19. MrAnderson

    MrAnderson TechSpot Enthusiast Posts: 486   +10

    Cool, perfect gift for Dad! He has been bugging me to upgrade his setup so he can watch HD Cable. His HD monitor was damaged by my dear nephew. The kid has a mean pitch with stuffed animals; he blasted one at my father's screen and the screen went black. I had to give up my backup, but it did not have HDMI so now I'm here buying this one. I almost want one for myself...
  20. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 10,012   +715

    MrAnderson, we're very much interested in your story, but if you're not going to quote another post, or provide a link to "this one", we're pretty much in the dark as to "which one" you're talking about.

    Speaking for myself, I also find it problematic that the SPCA doesn't allow the dropping off of children, particularly nephews.
  21. TorturedChaos

    TorturedChaos TechSpot Chancellor Posts: 843   +11

    I feel both ATI/Nvidia and Blizzard are partially at fault here. It stands to reason there should be failsafes for the graphics card to stop this from happening - other than just crashing the driver or BSOD.
    But at the same time Blizzard has had issues with this since beta and just ignored it. They could have just as easily capped the fps in menu's and other low graphic areas so you didn't have this issue.

    I feel both ATI/Nvidia an Blizzard where just lazy here.
  22. Rick

    Rick TechSpot Staff Posts: 6,304   +52 Staff Member

    I feel Blizzard isn't to blame here. There are plenty of games that don't have framerate caps and nearly all games give you the option to remove them -- often times by default.

    The only problem here is insufficient cooling and nothing more.
  23. How about blaming the SC2 addicts that would play this game 8 - 12 hours a day with a room temperature of over 30°C?
  24. captaincranky

    captaincranky TechSpot Addict Posts: 10,012   +715

    Waddya mean "blame the Star Craft addicts"?
    Now you listen buster, this is America, nobody is responsible for the negative effects of their own actions. That's why we have lawyers. So we can blame everybody else in the world for our own shortcomings, and get paid handsomely for doing it...! (Well, minus the extravagant legal fees, that we must concede to that avaricious pack of amoral parasites).


Add New Comment

TechSpot Members
Login or sign up for free,
it takes about 30 seconds.
You may also...
Get complete access to the TechSpot community. Join thousands of technology enthusiasts that contribute and share knowledge in our forum. Get a private inbox, upload your own photo gallery and more.