TechSpot

XP PRO Blue screens

By gatt767
Mar 30, 2005
  1. SYSTEM SUMMARY
    Mainboard :Soltek SL-865PE-775G
    OS: WIN XP PRO SP 2
    CPU:prescott P4 540 Revision D0 (Prescott 3.2 775)
    Memory:1 GB Infenion 512 * 2 DDR 400
    VGA:ATI 9600 XT 128 MB
    BIOS:preinstalled from factory
    Other:Creative Audigy 2 ZS
    Power supply: 480 W Meridian Technology Power Supply
    Optical Drives: Nec DVD Dual Layer
    Samsung DVD cd Writer combo,
    4 Samsung 160 GB Drives 2
    Sata, 2 IDE

    DESCRIPTION
    Currently my system is rebooting while using XP PRO SP2
    unexpectedly. The Error reported within the event viewer is as follows:

    > Error code 100000d1, parameter1 00002000, parameter2 000000ff, parameter3 00000000, parameter4 00000000.

    All generated dumps are constant. No overclocking has been eneabled on this system. All hardware is new. Plus memory has been tested with memtest 86 + and Microsoft Memory diagnostic tool, all chacks passed correctly on both tools: (memory are set at auto setting within bios no timmings changed)

    within a span of 24 Hrs the system have rebooted twice and generated the below dump:

    > READ_ADDRESS: 00002000
    >
    > CURRENT_IRQL: ff
    >
    > FAULTING_IP:
    > +0
    > 00000000 ?? ???
    >
    > CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1
    >
    > DEFAULT_BUCKET_ID: DRIVER_FAULT
    >
    > BUGCHECK_STR: 0xD1
    >
    > LAST_CONTROL_TRANSFER: from 80703106 to 00000000
    >
    > STACK_TEXT:
    > f7c89cb0 80703106 00000202 000000e1 f7c89d50 0x0
    > f7c89cc0 f7944062 badb0d00 00001003 f7c89ce0
    hal!HaliTranslateBusAddress+0x30
    > f7c89ce4 badb0d00 00000000 00000000 0000015f intelppm!AcpiC1Idle+0x12
    > WARNING: Stack unwind information not available. Following frames may be
    wrong.
    > f7c89d50 804dd133 00000000 0000000e 8c0aa764 ctac32k+0x32d00
    > f7af2980 f7af2980 f7c8e000 0000dac3 00000000 nt!ZwCreateTimer+0xf
    >
    >
    > FOLLOWUP_IP:
    > intelppm!AcpiC1Idle+12
    > f7944062 6a00 push 0x0
    >
    > SYMBOL_STACK_INDEX: 2
    >
    > FOLLOWUP_NAME: MachineOwner
    >
    > SYMBOL_NAME: intelppm!AcpiC1Idle+12
    >
    > MODULE_NAME: intelppm
    >
    > IMAGE_NAME: intelppm.sys
    >
    > DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 41107b37
    >
    > STACK_COMMAND: kb
    >
    > FAILURE_BUCKET_ID: 0xD1_intelppm!AcpiC1Idle+12
    >
    > BUCKET_ID: 0xD1_intelppm!AcpiC1Idle+12
    >
    > Followup: MachineOwner
    > ---------


    Do you have any idea of whats the problem could be? Its all pointing to the
    intel driver that drives the Prescott CPU!

    Soltek have posted a bios upgrade on the website that updates CPU micro core within the below link but haven't upgraded the bios yet.

    http://www.soltek.com.tw/soltek/download/download_all.php?isbn_st=SL-865PE-775G#bios

    Please help me out,

    Thanks
    Robert
     
  2. Nodsu

    Nodsu TS Rookie Posts: 5,837   +6

    You should install the BIOS update and see if it helps.
    You could also try disabling all CPU throttling options and/or poer management.
     
  3. gatt767

    gatt767 TS Rookie Topic Starter

    CPU throttling options can be disabled from the bios or from windows XP?
     
  4. Nodsu

    Nodsu TS Rookie Posts: 5,837   +6

    For a desktop computer it should be in BIOS.
     
  5. gatt767

    gatt767 TS Rookie Topic Starter

    I will update the bios, install the latest drivers for the chipset and see how it goes. Any more ideas, or can somone interpret what the Dump is saying?

    Could it be any hardware faults? Plus recommend a tool to test the hardware?



    Thanks for the help,
    Robert
     
  6. Ph30nIX

    Ph30nIX TS Rookie Posts: 243

    i have this problem as well, something like USB_BUG_CODE or whatever, i think its related tyo my modem, but i cant do anything about it since i cbf buying a router and its the only way i can connect to the net.
     
  7. triplate

    triplate TS Rookie Posts: 134

    You could change the NIC out and eliminate that also.;)
     
  8. gatt767

    gatt767 TS Rookie Topic Starter

    From the information i have gathered, it seems that there is an erratum bug within a certain batch of intel processor, which is exposed while executing a sequence of instructions. This bug seems only to be fixed by a bios upgrade to the system, hope that a bios upgrade will do the job.



    Sent a mail To soltek and they have suggested to upgrade the bios and see how it goes!
     
  9. gatt767

    gatt767 TS Rookie Topic Starter

    Have any one encountered this error?
     
Topic Status:
Not open for further replies.

Similar Topics

Add New Comment

You need to be a member to leave a comment. Join thousands of tech enthusiasts and participate.
TechSpot Account You may also...